Tweede verdachte terroristencel ontkent ook
De tweede verdachte M.R., een van de vier mannen die justitie beschuldigt van terroristische activiteiten, heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam ook ontkend dat hij iets afweet van het voorbereiden van aanslagen. Maandag deed de 28-jarige verdachte Jerôme Courtailler dat al. De andere twee verdachten A.T. en S.I. hebben aangekondigd geen verklaring te zullen afleggen, hoewel I. daar mogelijk nog op terugkomt.
Courtailler, een tot de islam bekeerde Fransman, en R. kennen weliswaar een aantal sleutelfiguren in de Europese extremistische moslimwereld. Ze zeggen echter dat ze die niet kennen wegens het beramen en ondersteunen van aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Parijs en een Amerikaanse basis in België.
„Wij hebben met dat alles niets te maken”, aldus de Algerijnse Fransman R. dinsdagmorgen tijdens zijn verhoor. Hij was een goede bekende van Nizar Trabelsi, een Tunesische ex-profvoetballer van wie bekend is dat hij de martelaar zou worden van de voorgenomen aanslag in Parijs. R. was in het Duitse Düsseldorf jarenlang zijn buurman.
Trabelsi maakte in 2001 een reis naar Afghanistan. Volgens R. was Trabelsi voordat hij naar Afghanistan ging „een volkomen normaal mens.” Na zijn terugkeer leek hij „gehersenspoeld”, aldus R. „Ik weet echter niet door wie.” Trabelsi zit vast in België.
R. gaf ook toe de Franse Algerijn Djemal Beghal te kennen. Hij zou de leider zijn geweest van de cel waartoe R. volgens justitie behoort. Van terroristische missies van Beghal zei R. in het geheel niets te weten. Beghal zit al geruime tijd vast in Frankrijk en zou veelvuldig hebben verklaard over activiteiten van al-Qaida-cellen in Europa.
In de Rotterdamse woning waar drie van de vier verdachten ten tijde van hun arrestatie verbleven, vond de politie een aantal videobanden met daarop onder meer gruwelbeelden van diverse gewapende conflicten. R. erkende dat hij deze banden heeft bekeken, maar ontkende de eigenaar ervan te zijn. Hij noemde de beelden „schokkend”.
Volgens hem waren de videobanden niet bedoeld als propagandamateriaal voor de jihad, de heilige oorlog tegen de vijanden van de islam. Ze waren juist bedoeld om afkeer van het voeren van oorlog te kweken. Dat de beelden werden ondersteund door radicaal-islamitische teksten, kon R. niet verklaren.
Het proces rond Courtailler en zijn drie medeverdachten is de eerste inhoudelijke behandeling in Nederland van een zaak rond terroristische activiteiten uit extremistisch-islamitische hoek. De rechtbank hoorde Courtailler maandagmiddag als eerste van de vier verdachten.
De politie arresteerde drie van de vier verdachten twee dagen na de aanslag op het World Trade Center in New York, op 11 september vorig jaar. De vierde verdachte werd afgelopen zomer in Canada opgepakt en naar Nederland overgebracht.