Lijdende kerk spiegel voor lauw christendom
Het boek ”Geheime gelovigen”, geschreven door Anne van der Bijl en Al Janssen, bevat voor 85 procent het schokkende verhaal van moslimmannen en -vrouwen die christen zijn geworden.
Het verhaal van ”Geheime gelovigen” speelt zich af in een niet met name genoemd land in het Midden-Oosten. De namen van de hoofdpersonen zijn verzonnen, met uitzondering van de naam van Anne van der Bijl zelf. Dat is gebeurd omdat anders het leven van deze mensen en hun gemeenten op het spel worden gezet. Maar ze zijn het erover eens dat hun levensverhaal bekend moet worden gemaakt.We weten uit allerlei berichten dat christenen overal ter wereld veel lijden. We dragen ze op in het gebed en helpen via allerlei stichtingen bekendheid te geven aan het lijden om de Naam van Jezus.
”Geheime gelovigen” is zo indrukwekkend en meeslepend geschreven, dat je het boek pas neerlegt als je het eerste deel helemaal uit hebt. Al lezend kijk je in je eigen levensspiegel, en dan word je beschaamd, omdat wij zo laks, lauw en kleurloos zijn. Al lezend ontstaat er ook een diep besef van wat genade vermag in levens van mensen die buiten de samenleving geplaatst worden als ze de Heere volgen. Ze vluchten dan niet, maar proberen een zoutend zout en een lichtend licht te zijn. Vaak gaat dat gepaard met grote minachting en soms met de dood.
Geestelijke strijd
In deel 2 van ”Geheime gelovigen” geeft Van der Bijl aan hoe we op dit verhaal moeten reageren. Stel je voor dat we door de groei van de islam ook in zo’n situatie terechtkomen. Dan moeten we goed naar de vervolgde kerken kijken, aldus Van der Bijl. Het huiswerk dat hij opgeeft is ontdekkend, het roept ons op tot het radicaal omzetten van een wissel in ons leven. Volgens hem gaat het om de vraag: zien we de islam als een bedreiging of als een uitdaging?
Van der Bijl spreekt over uitdagingen, die hij duidelijk maakt met voorbeelden van moslims die Jezus volgen. Enkele aandachtspunten in zijn betoog zijn:
Zien we moslims als vijanden? Of proberen we hen voor Christus te winnen? Zijn we niet te veel bezig met de dreiging van Osama bin Laden en al-Qaida, waardoor we niet luisteren naar het onderwijs van Jezus in de Bergrede: Heb je vijanden lief en bid voor de vervolgden?
Nemen we wraak als we aangevallen worden? Moeten we in plaats daarvan geen vergeving schenken? Het gaat om de vraag: wie is God? God is genadig en barmhartig én Hij is een God die vergeeft! (Ex. 34:6-7). Hoeveel keer moeten we dan vergeven? „Zo lang je blijft tellen heb je nog niet één keer vergeven” (Bonhoeffer). Allah is een God die genadig is voor sommige moslims, die ook wraak neemt en die eist dat moslims de jihad voeren en iedereen dwingen om moslim te worden of te sterven.
Wat zou er gebeuren als wij op de uitdaging van de islam ingingen en Christus’ voorbeeld volgden? Dan moet er een opwekking komen, wordt er beweerd. Van der Bijl zegt dat een opwekking niet het antwoord is. Een opwekking vult alleen de kerkbanken. We hebben een culturele reformatie nodig. Onze manier van leven moet radicaal anders worden. Dan zullen de maatschappelijke structuren veranderen op basis van het Woord van God. We zullen armoede en misdaad aanpakken, zorgen voor de zieken en de zwakken, iets doen aan losbandigheid en decadentie. De kerk in het Westen is niet langer de bewaker van de moraal!
Hoe moeten christenen omgaan met de groei van de islam? „De enige kans die we hebben om de onstuitbare groei van de islam tegen te houden, is als miljoenen mensen door hun gedrag de liefde van Christus laten zien. We moeten Jezus navolgen!”
Zijn we er echt van overtuigd dat we in een geestelijke strijd verwikkeld zijn? En zo ja, moeten we ons leven dan niet aan gebed wijden? En zijn we dan in deze geestelijke strijd bereid om alles te doen, zelfs ons leven te geven, als dat nodig is voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk?
Drie mijlen gaan
We worden opgeroepen door dit indrukwekkende boek om 3 mijlen te gaan, als antwoord op de uitdaging van de islam. Dat wil zeggen: overgave aan Christus, en Zijn liefde delen met de moslims. Laten zien ook dat ik zo veel van moslims houd dat ik zelfs bereid ben mijn leven voor hen te geven. „Vergeet niet”, aldus Van der Bijl, „dat moslims bereid zijn te sterven voor hun eigen heil. Hoe kunnen wij hen ervan overtuigen dat Jezus al voor hen gestorven is? Door hun te laten zien dat wij vastberadener zijn om voor Jezus te leven dan dat zij zijn om tijdens de jihad te sterven.”
Laten we het boek ”Geheime gelovigen” met elkaar bespreken. Het is een van de beste boeken die ik de laatste tijd over dit onderwerp heb gelezen.
N.a.v. ”Geheime gelovigen. Wat er gebeurt als moslims Jezus volgen”, door Anne van der Bijl en Al Janssen; uitg. Ark Media, Amsterdam, 2008; ISBN 978 90 338 1867 7; 351 blz.; € 9,95.