Borstkankertest vindt niet alle typen
Een Amerikaanse test om tumorcellen in het bloed van borstkankerpatiënten op te sporen, is mogelijk niet geschikt voor alle typen borstkanker.
Dat schreef dr. Anieta Siewerts van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dinsdag in een wetenschappelijk vakblad, het Journal of the National Cancer Institute. De CellSearch-test van de farmaceutische firma Veridex is kort geleden goedgekeurd door de Amerikaanse Food en Drug Administration. Het was de bedoeling dat de test ook in Nederland bij vele duizenden mensen per jaar gebruikt zou gaan worden. Volgens het Erasmus MC wordt de test voorlopig niet meer gebruikt voor het aantonen van kanker. Eerst moet meer onderzoek worden gedaan naar de deugdelijkheid van de methode.Van borstkanker zijn, op basis van genetische profielen, vijf typen te onderscheiden: basaal, HER2-positief, luminaal A, luminaal B en ’normal-like’. Deze subtypen hebben allemaal een andere ontstaanswijze en reageren verschillend op de diverse behandelingen. Voor ’normal-like’ borstkanker is nog geen specifieke vorm van therapie beschikbaar.
Uit het onderzoek van Sieuwerts, en collega’s van de afdeling Interne Oncologie, blijkt dat de CellSearch-test niet in alle gevallen effectief is om de aanwezigheid van borstkankercellen in het bloed aan te tonen. Tijdens de studie bleek dat de test tumorcellen van het agressieve ’normal-like’ subtype niet oppikte. De test was wel succesvol in het aantonen van de andere typen. De onderzoekers concluderen dat nieuwe tests zijn om juist de ’normal-like’ cellen te kunnen herkennen.
CellSearch is een test die met een specifiek antilichaam borstkankercellen uit het bloed kan halen. De test wordt gebruikt om het aantal circulerende tumorcellen te meten vóór en tijdens een behandeling. Eerdere studies lieten zien dat patiënten die na aanvang van een therapie een verminderd aantal tumorcellen in het bloed hebben, een grotere kans hebben goed te reageren op de behandeling dan patiënten waarbij dit niet het geval is.
Verder onderzoek moet uitwijzen of de test bij andere kankersoorten, zoals bijvoorbeeld huid-, darm- en prostaatkanker wel afdoende werkt.