Vier Palestijnen doodgeschoten
Israëlische militairen hebben maandag bij verschillende incidenten op de Westoever en in de Gazastrook vier Palestijnen doodgeschoten. Dat heeft een legerwoordvoerder gemeld.
Bij de Joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook opende een Palestijnse militant in een Israëlisch legeruniform het vuur op een wachtpost van het leger. De zwaarbewapende Palestijn werd kort na het begin van zijn aanval doodgeschoten. De Palestijnse terreurgroepering Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. Een soldaat raakte bij de schotenwisseling lichtgewond.
In Jenin op de Westelijke Jordaanoever werd een 16-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten toen een groep van enkele honderden Palestijnen een aantal legervoertuigen aanviel en Israëlische soldaten met stenen bekogelde. Drieëntwintig Palestijnen raakten gewond bij de reactie van het leger.
Ook bij de grensovergang Erez werd een Palestijn doodgeschoten. Hij zou met een aantal andere Palestijnse extremisten mortiergranaten hebben afgeschoten op een Israëlische controlepost. Twaalf Palestijnen raakten gewond door het Israëlische vuur.
De vierde Palestijn kwam om in Tulkarem, waar een schietpartij uitbrak tussen extremisten en Israëlische militairen die een van de extremisten, een lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, wilden arresteren. De omgekomen man was een toevallige voorbijganger, meldden Palestijnse zegslieden.
In het vluchtelingenkamp Dheisheh bij Jeruzalem pakten Israëlische soldaten Sabar Nassalmeh op, die bommen zou hebben gemaakt voor aanslagen die zijn gepleegd door de Islamitische Jihad, Hamas en Fatah.
De Israëlische media berichtten maandag dat de Israëlische opperbevelhebber, generaal Moshe Yaalon, in een besloten bijeenkomst op het Instituut voor Midden-Oostenpolitiek in Washington heeft betoogd dat Yasser Arafat moet worden vervangen als leider en onderhandelaar van de Palestijnen en dat Israël op termijn vrijwel alle nederzettingen in de bezette gebieden zal moeten ontruimen.
Yaalon heeft de berichten tegengesproken die naar buiten werden gebracht door de krant Ha’aretz en de Israëlische radio. Hij zegt dat zijn woorden verkeerd zijn weergegeven. De ontruiming van de nederzettingen, waar ongeveer 200.000 mensen wonen, is een uiterst gevoelig onderwerp in de Israëlische politiek.
Volgens Yaalon heeft hij in Washington gezegd dat de Israëlische regering voor het begin van de tweede intifada, ruim twee jaar geleden, bereid was te onderhandelen over de ontruiming van een deel van de nederzettingen, maar dat er geen akkoord kon worden bereikt met het Palestijnse leiderschap.
Wel erkende Yaalon dat hij in Washington kritiek heeft geuit op het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten. Volgens de legerleider zonden de Verenigde Staten wisselende signalen uit: enerzijds verklaarden zij herhaaldelijk dat Arafat geen aanvaardbare onderhandelingspartner meer is voor een vredesakkoord in het Midden-Oosten en anderzijds drongen zij afgelopen september aan op het beëindigen van de belegering van het Palestijnse hoofdkwartier in Ramallah. Volgens Yaalon heeft die Amerikaanse oproep de positie van Arafat versterkt en de roep om hervormingen binnen de Palestijnse Autoriteit verzwakt.
Ondertussen meldde het Israëlische leger dat vijftien Palestijnse huizen op de Westoever zullen worden gesloopt. De huizen liggen in de buurt van een weg die naar het Graf van de Aartsvaders even buiten Hebron op de Westoever loopt. Vorige maand werd het Israëlische leger daar in een hinderlaag gelokt en werden twaalf soldaten doodgeschoten. Israël wil een muur om de weg bouwen om de bezoekers van het graf tegen Palestijnse aanvallen te beschermen. De huiseigenaren hebben twee dagen de tijd gekregen om tegen de inbeslagneming door het leger in beroep te gaan.