Wetenschap & techniek

Stapelwolken wiskundig bekeken

Door stapelwolken wiskundig te bekijken en hun gedrag in formules te vatten, kunnen meteorologen hun weer- en klimaatmodellen verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van drs. Roel Neggers waarop hij woensdag 8 december hoopt te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

3 December 2002 10:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Meteorologen zijn geïnteresseerd in het gedrag van stapelwolken omdat deze wolken een belangrijke rol spelen in weer en klimaat. Turbulente luchtbewegingen in de stapelwolken transporteren lucht van nabij het aardoppervlak naar hogere luchtlagen. Weersvoorspellers willen graag weten waar, wanneer en in welke mate stapelwolken voorkomen.

De huidige weer- en klimaatmodellen zijn te grof om stapelwolken echt na te kunnen bootsen. Door de stapelwolken op meer detail te beschrijven, is het mogelijk de modellen verder te verbeteren.

Het onderzoek van Neggers is gebaseerd op waarnemingen van satellieten, radar en meetvliegtuigen. Vooral belangrijk waren de gegevens uit een grootschalig meetexperiment in augustus 1995 aan de oostkust van Florida, net ten noorden van Cape Canaveral. Een Amerikaans meetvliegtuig vergaarde in vele wolken gegevens over turbulentie en thermodynamica. Scherpe foto’s van de Landsatsatelliet en waarnemingen met instrumenten vanaf de grond zorgden voor extra gegevens.

Wolkensimulaties met behulp van supercomputers completeerden deze waarnemingen. De computers simuleerden in blokken van 10 bij 10 bij 5 kilometer het gedrag van honderden stapelwolken. De nadruk van het promotieonderzoek lag op gedetailleerd onderzoek naar de eigenschappen van stapelwolken zelf. In de toekomst willen onderzoekers meer te weten komen over de complexe rol van stapelwolken in weer en klimaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer