Huisverbod om af te koelen
Vanaf 1 januari mogen burgemeesters huisverboden opleggen aan mensen die zich schuldig dreigen te maken aan huiselijk geweld. Tien dagen lang mag zo iemand zijn of haar woning niet meer in. Ook contact met partner en kinderen is dan verboden. De overheid hoopt met zo’n afkoelingsperiode te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt.
De burgemeester kan zo’n verbod volgens de Wet tijdelijk huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Als iemand zich er niet aan houdt, riskeert hij maximaal twee jaar celstraf of een taakstraf. Degene aan wie zo’n verbod wordt opgelegd maar het er niet mee eens is, kan in beroep gaan bij de rechter.Vorig jaar heeft het ministerie van Justitie het huisverbod al uitgeprobeerd in Amsterdam, Groningen en Venlo. Tijdens de periode dat een woning verboden terrein is voor een agressieve partner, worden hulpverleners ingeschakeld. In de testregio’s is gebleken dat betrokkenen goed meewerkten met deze hulpverleners.
In Amsterdam–Noord werden in acht maanden tijd 35 plegers van huiselijk geweld tijdelijk uit hun huis gezet. De gemeente verwacht komend jaar ongeveer 250 personen door middel van een huisverbod tot een afkoelingsperiode te dwingen. Verwacht wordt dat veel meer mensen, tussen de 425 en 850, in aanmerking zouden kunnen komen voor de maatregel, maar Amsterdam heeft nog niet de capaciteit om hen allemaal aan te kunnen pakken.
Van de gezinnen die in Venlo betrokken waren bij de proef, zijn nadien geen meldingen van geweld achter de voordeur binnengekomen, meldde de gemeente vorig jaar. In de eerste vijf maanden van 2007 kregen elf plegers een huisverbod opgelegd door de gemeente Venlo.