Binnenland

„Knapperige korst belangrijk”

Het geheim van een lekkere oliebol? Bekroond oliebollenbakker Paul Berntsen uit Didam: „Knapperige korst. Goede vulling. Korte afbeet.”

Binnenlandredactie
30 December 2008 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:59
DIDAM - Kampioensbakker Paul Berntsen bezig met het bakken en inpakken van oliebollen. Foto Vidiphoto
DIDAM - Kampioensbakker Paul Berntsen bezig met het bakken en inpakken van oliebollen. Foto Vidiphoto

Het loopt deze dagen storm in de winkel De Kampioensbakker van Paul Berntsen uit Didam. Zaterdag riep het Algemeen Dagblad de Achterhoekse ondernemer in de jaarlijkse Oliebollentest uit tot op een na beste van Nederland.De jury noemde zijn baksels „zeer knap werk” en kende hem het cijfer 10 min toe. „Paul Berntsen voert niet voor niets de titel Kampioensbakker. In de Achterhoek en op zoek naar de allerbeste oliebol uit de regio? Spoed u naar Didam!”

Berntsen is verguld met de lof die hem wordt toegezwaaid. „Het is mooie reclame. Met een 10 min komen we goed uit de bus. Al blijft het natuurlijk mensenwerk. We hebben hier jaren naartoe gewerkt. Vorig jaar haalden we de derde plaats.”

Om een puike vette hap af te leveren is voorbereiding nodig, schetst de oliebollenbakker uit Didam. „We beginnen eind september al met oliebollen bakken, dan staan we ze al te verkopen. Die fase is zeg maar de testcase, al heb je natuurlijk al wel een basisrecept. Het is de kunst om onder de juiste omstandigheden de oliebol te bakken. Hij moet knisperen en kraken. Je moet het bakproces de nodige aandacht geven. Let op het meel. Een oliebol is een natuurproduct. Je stoeit bijvoorbeeld met de appel in de oliebol. De Elstar vond ik niet echt geschikt. Toen zijn we naar de groenteboer gestapt en hebben we voor een andere appel gekozen.”

De vette hap legt Berntsen geen windeieren. Hij verkoopt de laatste maanden van het jaar „richting de 100.000” oliebollen. Met hulp van moderne apparatuur bakt hij 3500 exemplaren per uur. „Financieel is het voor mij zeer aantrekkelijk.”

Wat maakt een oliebol tot een niet te versmaden versnapering? Berntsen, al jarenlang bakker: „De korst moet knapperig zijn. Ook moet de bol goed gevuld zijn. Met krenten, rozijnen of appel. Verder is een korte afbeet belangrijk. Je moet de oliebol vlot kunnen weghappen.”

Berntsen geniet van deze laatste, drukke dagen van het jaar. „De publiciteit in het AD trekt klanten. Dat is natuurlijk leuk. De sfeer is gezellig. Er staan zelfs rijen mensen buiten en dan is het nog niet eens oudejaarsdag. Nu mensen vrij zijn, vinden ze het niet erg om twintig minuten te moeten wachten op hun beurt. Er gaat een schaal oliebollen rond.”

Hoeveel oliebollen verorbert de bakker zelf? „Aan het begin van het bakken eentje om te testen. En verder af en toe links en rechts eentje.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer