Kerk & religie

Nieuwe stichting richt zich op „ontmoeting jongeren rond Woord”

Aan de lijst van interkerkelijke stichtingen die zich richten op (reformatorische) jongeren, is er opnieuw een toegevoegd: Stichting Ichthus Ontmoeting (SIO). Voorzitter is de 22-jarige Marcel Vroegop uit Kesteren.

A. de Heer
30 December 2008 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 06:59
KESTEREN - Marcel Vroegop, oprichter van Stichting Ichthus Ontmoeting. Foto Marcel Vroegop
KESTEREN - Marcel Vroegop, oprichter van Stichting Ichthus Ontmoeting. Foto Marcel Vroegop

Doel van de nieuwe stichting is „om interkerkelijke ontmoeting van jongeren rondom het Woord te bevorderen door middel van het organiseren van onder andere conferenties en appeldagen”, schrijft Vroegop, derdejaars student aan het Hersteld Hervormd Seminarie in Amsterdam, in nummer 1 van de SIO-Nieuwsbrief. Van 13 tot 16 februari 2009 heeft de eerste Ichthusconferentie plaats, over het thema ”Leef een Christusverheerlijkend leven!” Hoofdspreker zal zijn ds. Jeremy Walker, verbonden aan de Maidenbower Baptist Church in het Britse Crawley.De naam ”Ichthus Ontmoeting” is zorgvuldig gekozen, aldus de nieuwsbrief. „De eerste letters van de Griekse woorden voor Jezus Christus, Zoon van God, Redder, vormen het woord ”Ichthus”. ”Ontmoeting” wijst op het verlangen van de oprichters naar gemeenschap in Christus’ Naam van jongeren uit verschillende kerken.”

Grondslag van SIO is „de Bijbel, Gods onfeilbaar en heilig Woord. Tevens onderschrijven wij van harte de Drie Formulieren van Enigheid.” Het bestuur van de stichting telt negen leden, overwegend afkomstig uit de Hersteld Hervormde Kerk, „enkelen” vanuit de Gereformeerde Gemeenten.

Waarin onderscheidt SIO zich van andere stichtingen op dit terrein?

„Die vraag is me al vaker gesteld, ja. Wat ons in elk onderscheidt van bijvoorbeeld Jij daar!, de Kom Ook-groep, de SRB, is dat wij ons niet specifiek bezighouden met het organiseren van jongerenavonden. We lijken eigenlijk nog het meest op de IRS of stichting Heart Cry, in die zin dat wij conferenties organiseren - de eerste dus in februari. Overigens deden we dat al een paar jaar, maar als belijdenisgroep, niet als officiële stichting. Sinds 15 december is die nu een feit.”

Uw formulering dat u „van harte” de Drie Formulieren van Enigheid onderschrijft, doet vermoeden dat SIO is opgericht vanuit zorg over de koers van stichting HeartCry, die zich op dit punt vrijblijvender heeft uitgelaten.

„Dat is juist. Wij willen uitdrukkelijk staan op de grondslag van Schrift én belijdenis. Tegelijk willen we onze identiteit zeker niet zoeken in een ons afzetten tegen anderen. We willen elkaar ook niet in het vaarwater gaan zitten. Maar als belijdenisgroep organiseerden wij al eerder kleinschalige conferenties, hebben we een eigen achterban opgebouwd, en willen we daarmee verder gaan. Ik denk ook dat daar behoefte aan is.”

Volgens de nieuwsbrief wordt er ook een adviesraad van predikanten gevormd, die het SIO-bestuur zal begeleiden in de uitvoering van zijn taken. Is al bekend wie dit zijn?

„Nee. Dat wil zeggen: we hebben hierover al verschillende predikanten benaderd, uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Hersteld Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland. Enkelen hebben het nu in beraad, zijn ook positief, maar hebben nog niet officieel toegezegd. We hebben bewust voor een adviesraad van predikanten gekozen, juist om misstappen te voorkomen. Een predikant zei tegen me: „Het gaat er niet zozeer om of je op een conferentie nu wel of niet Abba Vader laat zingen. Maar je hebt wél een verantwoordelijkheid als het gaat om de sprekers die er komen. Zij bepalen voor een groot deel de boodschap die je uitdraagt en die jongeren dus meenemen.

Op advies van een predikant hadden we ds. Albert N. Martin uitgenodigd voor de eerste conferentie. En die zou komen, maar moest het wegens gezondheidsomstandigheden laten afweten. Toen hebben we, op aangeven van ds. Martin, ds. Walker benaderd, en die komt nu.

Overigens wil ik er nadrukkelijk bij zeggen dat we zowel buitenlandse als binnenlandse sprekers willen uitnodigen. We willen echt niet het signaal afgeven dat het, laat ik zeggen, in Nederland niets meer is.”

Interkerkelijke jongerenorganisaties stellen zich nogal eens ten doel bepaalde „eenzijdigheden” in kerkelijk Nederland te corrigeren. Is dit ook wat uw stichting beoogt?

„Op zich denk ik dat het van alle eeuwen is dat er binnen de kerk zorg over de kerk is. Maar het is niet zo dat we daarvoor nu speciaal deze stichting hebben opgericht. Wij richten ons vooral op de interkerkelijke ontmoeting, ook omdat ik soms schrik van wat ik jongeren hoor zeggen over andere kerkverbanden. En natuurlijk, er zijn echt wel verschillen, maar in de onderlinge ontmoeting wordt pas duidelijk wat ondergeschikt is en waar het echt op aankomt. Het moet toch mogelijk zijn om een ander te waarderen, naar reformatorische baptisten te luisteren bijvoorbeeld, over andere punten - denk ook aan Bunyan?”

Hoe gaat de nieuwe stichting een en ander financieren?

„Onze conferenties zijn in elk geval niet gratis, maar, toch beduidend minder duur dan vergelijkbare. De komende conferentie kost rond de 60 euro. En zo proberen we inkomsten te verkrijgen en een kleine reserve op te bouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer