Recept
Niemand wil een oliebol die lijkt op een stuiterbal, of op een vette spons. Op het wereldwijde web staan tal van recepten die moeten voorkomen dat het oud-Hollandse baksel mislukt. Maar het recept voor de allerlekkerste oliebollen is in handen van culinair specialist Ada Crezée, en nu ook van RD-lezers.
Oliebollen (ongeveer 50 stuks) Benodigdheden: 1 kg witte bloem, 2 zakjes gist (of 15 g verse gist), 2 tl suiker, 2 losgeklopte eieren, 1 liter karnemelk, 150 g gewassen rozijnen, 100 g sukade in snippers, 3 zure appels in blokjes (goudrenetten), rasp en sap van 1 citroen (plus eventueel wat geconfijte sinaasappelschilletjes in blokjes), (frituur)pan met zonnebloemolie, poedersuiker.
Bereidingswijze: Doe de rasp en het sap van de citroen in een grote kom, samen met de blokjes geschilde appel, de rozijnen, de sukade en de sinaasappelschil. Meng er twee lepels bloem doorheen.
Doe de gist in een kopje en roer hem om met twee tl suiker en wat water; meng dit daarna -in een tweede grote kom- goed met de rest van de bloem. Maak een kuiltje waar de twee losgeklopte eieren in gaan.
Werk met de mixer vanuit het kuiltje de karnemelk erdoorheen; blijf kloppen tot het beslag glad is. Voeg nu een tl zout toe en roer. Voeg de inhoud van de eerste kom erbij en roer of spatel het fruit luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het beslag rijzen op een warme plek. In een uur moet de inhoud verdubbeld zijn.
Zorg voor verse olie in een schone (frituur)pan. Leg een rol keukenpapier op een laag kranten klaar en twee eetlepels, die steeds in een kom water worden schoongemaakt voor de volgende bol. Zet ook een vergiet bekleed met keukenpapier klaar.
Verhit de olie tot de damp ervan afkomt. Test eventueel met een klein bolletje beslag of de temperatuur goed is. Laat met de twee eetlepels steeds een bolletje in het hete vet glijden. Bak er niet meer dan vijf à zes per keer. Als het goed is, keren de bollen vanzelf om en worden ze gelijkmatig goudbruin (geef ze anders een zetje). Bak ze niet te donker. Laat ze uitlekken op de laag kranten bedekt met keukenpapier en leg ze later in de vergiet. Stapel ze daarna op een grote schaal mooi op en bestrooi ze met poedersuiker.
Verwarm de oven de volgende dag op 170 graden Celsius en maak de overgebleven bollen warm op een bakblik. Na een paar minuten zijn ze weer warm en knapperig.