OR Corus wil divisie aluminium behouden
De centrale ondernemingsraad (COR) van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft een negatief advies uitgebracht over de verkoop van de aluminiumdivisie aan Pechiney. Dat heeft de COR maandag bekendgemaakt.
Corus wil zijn aluminiumtak voor 861 miljoen euro slijten aan het Franse Pechiney. Dat is aanzienlijk lager dan de 950 miljoen euro waarvan in eerdere mediaberichten sprake was. Toen Corus in maart het afstoten van de aluminiumactiviteiten bekendmaakte, schatten analisten de waarde van de divisie zelfs op 1,4 miljard euro.
De directie is volgens de COR niet tegemoetgekomen aan enkele eisen die de ondernemingsraad aan de verkoop stelt. „De directie komt niet verder dan goede intenties. Daar hebben we niets aan, wij willen keiharde garanties”, zei COR-voorzitter F. van Wieringen.
De raad wil harde garanties voor de werkgelegenheid in Nederland. De COR waakt over de 150 werknemers die in IJmuiden onderzoek doen naar aluminium en bepleit waarborgen voor hun toekomst. Verder eist de COR dat Corus blijft investeren in de overblijvende staaldivisie in IJmuiden en wil de raad voor de niet-verkochte smelterijen leveringscontracten, zodat deze zeker zijn van hun afzet. Bij de smelterijen werken ongeveer duizend mensen.
De directie moet nu een besluit nemen over de verkoop en dit voorleggen aan de raad van commissarissen. Als zij, ondanks het negatieve advies van de COR, toch tot verkoop overgaan, dan stapt de ondernemingsraad naar de rechter. „Die moet in dat geval bekijken of onze bezwaren gegrond zijn”, stelt Van Wieringen.
Corus zette de aluminiumdivisie in maart dit jaar te koop. Het bedrijf besloot de tak af te stoten nadat een poging was mislukt om de Duitse aluminiumproducent VAW over te nemen. Het concern zag toen geen mogelijkheden meer uit te groeien tot een belangrijke speler in de aluminiummarkt en ging zich concentreren op de staalactiviteiten.
Volgens de COR wil Corus de aluminiumtak verkopen wegens de financiële situatie en niet omdat het bedrijf de aluminiumactiviteiten niet meer kan uitbouwen. Drie jaar na de fusie tussen British Steel en Hoogovens, waaruit Corus voortkwam, verkeert de onderneming nog steeds in een zorgwekkende financiële positie, aldus de COR.
CNV Metaal en Elektro heeft begrip voor het negatieve advies van de COR. Volgens de bond is de verkoop vooral bedoeld om de schuld van Corus te verlagen. Van een duidelijke strategie om orde op zaken te stellen is echter geen sprake, aldus de CNV-bond.