Taliban: Geen overleg met Karzai
Talibanleider mullah Mohammed Omar ontkent dat er gesprekken zijn geweest met de Afghaanse regering om de strijd in het Centraal-Aziatische land te beëindigen.
Volgens hem gaat het om doelbewuste propaganda van Afghaanse functionarissen, stelde hij gisteren in een verklaring op internet. Al die uitlatingen zijn nergens op gebaseerd, zo zei hij.„De waarheid is dat het Islamitische Emiraat Afghanistan noch in Saudi-Arabië, noch in de Verenigde Arabische Emiraten noch elders onderhandelingen heeft gevoerd.” Mullah Omar zegt niet onder welke voorwaarden hij wel zou openstaan voor onderhandelingen.
Ook sprak hij tegen dat hij de koning van Saudi-Arabië had geschreven over hoe het conflict moet worden beëindigd. Afghaanse regeringsvertegenwoordigers en voormalige talibanfunctionarissen spraken elkaar in Mekka in september op uitnodiging van de Saudische koning.
Het is voor het eerst dat mullah Omar zich publiekelijk uitlaat over mogelijke gesprekken met de Afghaanse regering. Het voormalige de facto staatshoofd (1996-2001) is op de vlucht sinds de Verenigde Staten het talibanregime omverwierpen. De VS hebben ruim 7 miljoen euro op zijn hoofd gezet, omdat hij Osama bin Laden en al-Qaida onderdak bood in de periode voorafgaand aan de aanslagen in New York op 11 september 2001. De 49-jarige Pathaan zonder rechteroog zou zich ophouden in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.
De situatie in Afghanistan is de laatste tijd flink verslechterd. Vorige maand riep de Afghaanse president Hamid Karzai de Verenigde Staten en de NAVO ertoe op een planning te maken om de gevechten te beëindigen. Als de Afghanen „geen licht aan het einde van de tunnel zien” hebben ze het recht andere opties te proberen, zoals vredesonderhandelingen met de taliban, aldus Karzai. Ook de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zei dat hij openstaat voor gesprekken met gematigde talibanleiders.
Karzai heeft meerdere malen aangestuurd op gesprekken met talibanleden die geen banden hebben met terreurnetwerk al-Qaida en hun wapens willen neerleggen. De taliban hebben op hun beurt gesprekken voortdurend afgewezen. Ze willen eerst dat de 70.000 buitenlandse militairen het land uit zijn.
De burgerbevolking heeft ondertussen zwaar te lijden onder de verslechterde situatie. Tot oktober dit jaar zijn 695 burgers omgekomen bij acties van buitenlandse en Afghaanse militairen tegen de taliban, zo bleek uit een gisteren verschenen rapport. Deze verliezen ondermijnen de steun van de Afghaanse bevolking voor de ISAF-missie. „Omvangrijke luchtaanvallen die resulteren in tientallen burgerslachtoffers vormen het middelpunt van Afghaanse woede”, aldus het rapport.