Kralen in trosjes
In zo’n 600 glazen bakjes liggen allerlei kralen te lonken naar de vrouwen die eroverheen gebogen staan. Ze gaan hun eigen ketting creëren tijdens de sieradenworkshop in De Glazen Parel in Wemeldinge. „Help! Ik weet niet wat ik moet kiezen.”
Het is behaaglijk warm in De Glazen Parel. In het midden staat een tafel met een zeiltje. Erop staat een grote glazen schaal met koekjes en chocolaatjes. „Welkom. Zal ik je jas aannemen?”, zegt gastvrouw Marieke Schotanus.Alle aanwezigen krijgen een felgekleurd bakje, een notitieblok en een pen. „De kralen die je uitkiest kun je in het bakje doen. Willen jullie de prijs van de kralen noteren?” zegt Marieke. „Ik heb veel soorten kralen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit glas, acryl en metaal. Let op dat je niet te veel glaskralen neemt. Die zijn erg zwaar. Sommige mensen krijgen hoofdpijn als ze de ketting dragen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.” Ze laat een paar voorbeeldkettingen zien. „Je ziet tegenwoordig iets terugkomen van de bedelarmbanden van vroeger”, zegt ze terwijl ze een blauw exemplaar showt. „Kijk, de kralen zijn er eigenlijk in trosjes aan bevestigd.”
Snoepbakken
Gewapend met een bakje buigen de kettingmaaksters zich over de vele kralen. Er zijn kralen en parels in allerlei maten en kleuren, maar ook hangers in de vorm van blaadjes, pumps, hartjes en wijnflesjes. „Vergeleken met de groothandel is dit niets”, zegt Marieke. „Daar heb je vijf etages vol met snoepbakken met kralen.”
Een vrouw weifelt tussen twee voorbeeldkettingen. „Ik kan niet kiezen. Ik denk dat ik het ene exemplaar koop en de andere na ga maken.” Een ander gaat hardop haar garderobe na. „Welke kleuren passen het beste bij mijn kleding?” Marieke heeft bordjes waarop kralen in kettingvorm gelegd kunnen worden. Zo kun je goed zien hoe het eruit gaat zien en of de ketting symmetrisch wordt.
Verslavend
Als de uitgekozen kralen in de bakjes liggen, helpt Marieke met het eigenlijke werk. Er worden kettingen gemaakt van ijzerdraad, veters, waxkoord en schakels. De eigenares van De Glazen Parel pakt een soort dunne spijker. Ze prikt die door een kraal en knipt er een stukje af. Het uiteinde buigt ze met een tangetje om tot een vraagteken. „Je kunt de kraal nu aan het ringetje bevestigen en het vraagteken dichtknijpen”, zegt ze. Er komen verschillende kralen en bedeltjes aan een ringetje. Zo ontstaan trosjes. Al snel is alleen het getik van de kralen te horen. Af en toe vliegt er een stuk van een staafje in het rond. Een vrouw zet haar bril af en dept haar hoofd. „He, he ik krijg het er warm van!” Een ander lacht: „Het is verslavend hoor. Daarom ben ik er al voor de tweede keer.”
Hip
Marieke ontwerpt zelf allerlei kettingen en koopt de kralen in. „Paars is de modekleur. Dat merk ik, want die kralen gaan hard. Daarom koop ik er extra veel van in. Hip zijn nog steeds de lange kettingen en die met grote kralen. Korte zie je ook, maar dan moet er wel veel aan hangen.”
De gemaakte trosjes worden met grotere kralen aan waxkoord geregen. Het koord wordt vastgemaakt aan een schakelketting. Met behulp van staafjes worden er nog wat kleine kralen aan de schakels vastgemaakt.
Priegelkarwei
De Glazen Parel verkoopt alle materialen om kettingen te maken, zoals verschillende tangetjes, draad en natuurlijk kralen. Marieke verzorgt ook vaak kinderfeestjes. „We hangen dan vlaggetjes op. Meestal maken de kinderen een sleutelhanger of boekenlegger. Ik let wel op dat ze geen glazen kralen gebruiken. Ze laten snel iets vallen en dan zou hun ketting meteen kapot zijn.”
Degenen die een ketting aan ijzerdraad rijgen, moeten de draad bij het slotje terugsteken door een aantal kralen. „Anders prikt het in je nek”, legt Marieke uit. Met behulp van staafjes kan er nog een tros onder aan de geregen ketting gemaakt worden. Af en toe loopt er iemand naar de spiegel om te kijken wat het resultaat is. „Moet ik je sieraad in een zakje doen?” vraagt de gastvrouw. „Nee, ik doe hem meteen om!” is het enthousiaste antwoord. Zelfs zij die dachten niet creatief te zijn, gaan met een ’eigen’ creatie naar huis.
Rijgen met trollbeads
Sieraden maken kan op veel verschillende manieren. Een makkelijke, maar wat duurdere manier zijn de trollbeads. De basis is een armband van zilver of goud. Daaraan kunnen zogenoemde trollbeads worden geregen. Ruim dertig jaar geleden werd het sieraad al geïntroduceerd, maar het is nog steeds hip. De beads zijn er in goud, zilver, Italiaans Muranoglas, met parels en met stenen. De prijsklasse varieert. Een glazen of zilveren exemplaar is te koop vanaf 23 euro. Daarna gaat de prijs rap omhoog. Sommige beads kosten bijna 1000 euro.
De veelzijdigheid van kleuren en materialen maakt het sieraad persoonlijk. Het kan ook aangepast worden aan elke trend. Er zijn veel verschillende afbeeldingen, zoals bloemen, dieren en letters.
De ontwerpers maakten voor deze winter nieuwe zilveren en gouden trollbeads. Ook ontwierpen ze een zogenoemde ”diamond-like”. Deze kristallen kraal bevat dertien zirkonia’s, edelgesteente dat lijkt op diamant. De zwarte kraal heeft een zilveren kern en zwart glas. De witte kraal heeft ook een zilveren kern. Verder is de collectie van gouden armbanden uitgebreid met maten van 22 en 23 centimeter.
Trollbead kreeg internationale artistieke erkenning en is tentoongesteld op The International Expositions of Sculpture Objects & Functional Art in Chicago en New York.