Epidemie Zimbabwe kan maanden duren
Het kan nog maanden duren voordat de cholera-epidemie in Zimbabwe onder controle is gebracht. Dat heeft VN-kinderrechtenorganisatie Unicef gisteren gezegd.
De ziekte is inmiddels verspreid over alle tien provincies in Zimbabwe. Er zijn tot nu toe 1174 mensen aan cholera overleden. Het totaal aantal besmettingen bedraagt 23.712. Unicef zegt dat het aantal zieken veel hoger ligt dan normaal het geval is bij het uitbreken van een epidemie. Zimbabwe zei eerder deze maand nog de ziekte onder controle te hebben.Verspreiding van de ziekte komt door het vieze drinkwater in Zimbabwe en de slechte gezondheidszorg. Het land verkeert in een humanitaire crisis en kampt met tekorten aan voedsel, medicijnen, geld en benzine.
De schuld voor de deplorabele staat van het land wordt gezocht bij de weigering van president Robert Mugabe op te stappen na de omstreden verkiezingen in maart. Mugabe verloor die presidentsverkiezingen van oppositieleider Morgan Tsvangirai. Maar die kwam volgens de officiële uitslag tekort voor de absolute meerderheid, zodat er een tweede stemronde nodig was. Wegens aanhoudend geweld tegen zijn aanhangers trok Tsvangirai zich daar echter uit terug. Ondanks de aanhoudende kritiek zwoer Mugabe vorige week dat hij zich nooit zal overgeven en dat alleen het Zimbabwaanse volk hem uit de macht kan zetten.
Mugabe heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gisteren „stom” genoemd vanwege hun aandringen hem buiten een eenheidsregering te houden. Volgens Mugabe negeren die dwaze opvattingen dat Zimbabwanen zelf beslissen over zijn toekomst.
Hij reageerde op de verklaring van Jendayi Frazer, Washingtons onderminister voor Afrika. Die zei dit weekeinde dat de VS een machtsdeling in Zimbabwe zonder het vertrek van Mugabe niet langer steunt. Mugabe zou geen president kunnen blijven in een gezamenlijke regering met de democratische oppositiepartij MDC van Morgan Tsvangirai.
De Britse onderminister voor Afrika Mark Malloch Brown sloot zich maandag bij dat standpunt aan.De VS en Groot-Brittannië voeren de druk op Zimbabwe op nu het zuidelijk Afrikaanse land steeds verder wegzakt in een humanitaire crisis. De opmerkingen van Frazer en Malloch Brown lijken echter vooral bedoeld om Zimbabwes buurlanden tot ingrijpen te bewegen. Mugabe zou voor druk van vooral grote buur Zuid-Afrika wel gevoelig zijn.
Mugabe (84) riep zijn gehoor bij de begrafenis van een wapenbroeder uit de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog op niet te luisteren naar „Bush en (Gordon) Brown. Wij weten dat het maar laatste stuiptrekkingen zijn”, zo verwees Mugabe naar zijn stelling dat de westerse bemoeienis voortkomt uit oude kolonialistische neigingen. Veel Afrikanen zijn gevoelig voor Mugabes claim dat hij vecht tegen westerse imperialisten. Buurlanden vrezen daarom te worden gezien als handlangers van het westen als ze Mugabe tegenspreken.