Suggesties aan de koningin
Wat verdient aandacht in de kersttoespraak van de koningin? Vijf suggesties.
Econoom prof. dr. J. J. Polder: „In 2009 krimpt de economie. Dat is een zegen. Een adempauze, een tijd voor onthaasting en reflectie. Wat heeft de grenzeloze groei ons gebracht? Hoe staat het met de mondiale gerechtigheid? Welke sporen heeft onze intensieve leefwijze in de schepping achtergelaten? Kunnen wij de schade herstellen? Laat Kerst 2008 ons inspireren tot gerechtigheid en duurzaamheid. Maar laten we vooral ook nadenken over het echte geluk, waarin materiële welvaart toch zo’n bescheiden aandeel heeft. De herders verstonden de blijmare. Zij kwamen met haast. Het Licht der wereld overwint de economische duisternis.”Drs. J. S. Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie: „Veel problemen, zoals dronkenschap, een verkeerd eetpatroon, agressiviteit, criminaliteit, slechte leerprestaties, kunnen voor een deel of soms in het geheel worden herleid tot een instabiele gezinssituatie of slecht voorbeeldgedrag. Per jaar worden er 100.000 kinderen mishandeld, waarbij per week één kind overlijdt. Daar waar kinderen het veiligst zouden moeten zijn, in een gezin, vindt het meeste geweld plaats. Met Kerst herdenken we de komst van Jezus, de Vredestichter. Hersteller van de relatie tussen God en mens en de mensen onderling. Liefde, aanvaarding en vergeving zijn hierbij kernbegrippen. Als we deze houding als ouders zouden kunnen voorleven, zou dat tot zegen zijn, ook voor ons land. Hare Majesteit, het zou heel mooi zijn als u ouders hiertoe kon oproepen.”
L. A. Kroon, directeur van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten: „De koningin zou met Kerst ten minste aandacht moeten besteden aan twee belangrijke thema’s. Haar toespraken zijn vaak mooi geformuleerd, maar ook heel algemeen gesteld. Een rechtstreekse en onverbloemde verwijzing naar de geboorte van de Heere Jezus, door Zijn Vader gezonden tot een Zaligmaker der wereld (1 Johannes 4:14), mag in een kersttoespraak niet ontbreken. Alleen wie Hem kent, kan echt gelukkig zijn. Het kerstfeest is voor veel Nederlanders een familiefeest. Er is echter ook veel gebrokenheid in relaties. Door het wegvallen van de omtuining van Gods geboden zal dat alleen maar toenemen. Laat de koningin ook de waarde van het gezin als de hoeksteen van de samenleving benadrukken.”
M. W. Wijzenbroek, raad van bestuur van verpleeghuis Salem: „Ik adviseer de koningin in haar kersttoespraak een halt toe te roepen aan de versobering van de zorg voor ouderen en langdurig zieken. De versobering die wordt bewerkstelligd door de modernisering van de AWBZ en de daarmee gepaard gaande toename van regelgeving is een bevolkingsgroep en verzorgingsstaat onwaardig. Veel van wat is opgebouwd, wordt door de zogenaamde marktwerking niet meer op een rechtvaardige manier verdeeld, maar voorbehouden aan de meest kapitaalkrachtigen en de handigste regelaars. De zogenaamde vergroting van de keuzevrijheid van de cliënt is voornamelijk een theoretische.”
H. Vos, directeur van scholenorganisatie VGS: „In de achterliggende periode is opnieuw gebleken dat een maakbare samenleving een illusie is. Er is maar één zekerheid: de waarheid die ons in Gods Woord wordt geopenbaard. Dat is enerzijds de verloren staat van de mens, anderzijds de verlossing door Christus. Dat is het wezen van de kerstboodschap. Het christelijk onderwijs is van groot belang om, naast de voorbereiding op de maatschappij, deze kennis over te dragen. Vrijheid van onderwijs, ruimte voor eigen beleid van de scholen en het gebruikmaken van de expertise en inzet van de leerkracht zijn de middelen om dat doel te bereiken. Daarbij weten we ons afhankelijk van Gods zegen.”