Binnenland

Diverse belastende verklaringen tegen Dino S.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft verschillende belastende verklaringen verzameld tegen de voortvluchtige Dino S. Een aantal medeverdachten hebben getuigd over zijn betrokkenheid bij omvangrijke drugshandel en het witwassen van daarmee verdiend crimineel geld. Dat bleek dinsdag tijdens een zogenoemde regiezitting in zijn zaak bij de rechtbank in Haarlem.

ANP
23 December 2008 18:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:58

Dino S. staat te boek als een machtig man in onderwereldkringen. Volgens zijn advocaten spreekt hun cliënt echter de beschuldigingen tegen. Justitie vervolgt S. wegens grootschalige smokkel van verschillende soorten drugs en het witwassen van geld. Ook is hij in de ogen van het OM de hoofdrolspeler in de criminele organisatie die zich hiermee steeds in wisselende samenstelling heeft beziggehouden.Naast S. staan elf medeverdachten terecht. In de strafzaak komen verschillende drugstransporten aan de orde die in de lange periode, van december 1996 tot en met de zomer van dit jaar, zouden zijn gepleegd. Het gaat daarbij onder meer om de uitvoer van een miljoen xtc-pillen, 75 kilo heroïne en 5100 kilo cocaïne. Ook zouden er verschillende hasjtransporten op het conto van de vermeende criminele organisatie staan.

Dat S. in de onderwereld als een belangrijk persoon wordt gezien, blijkt onder meer uit gesprekken die de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra met de politie had. Endstra omschreef S. een jaar voor zijn gewelddadige dood in geheime ontmoetingen met de politie als „de baas van de onderwereld".

S. zou de opdrachtgever zijn voor diverse liquidaties, waaronder die van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Die werd in april 2006 geliquideerd. Evenals Endstra had Van der Bijl bij de politie een boekje opengedaan over veronderstelde kopstukken in de onderwereld, onder wie S. en Willem Holleeder.

De advocaten menen dat de personen die tegen S. getuigen, hun eigen straatje proberen schoon te vegen, ten koste van hun cliënt. „S. wordt gedropt als ’de grootste’ en ’de baas"’, concludeerde raadsvrouw Bénédicte Ficq tijdens de zitting. „Hij lijkt mythische proporties te krijgen".

Op de vraag of justitie „een prijs op het hoofd" van S. heeft gezet om hem alsnog te vinden, antwoordde het OM dat dit in „deze zaak" niet het geval is. „In een andere zaak dus wel", constateerde de andere advocaat van S., Nico Meijering, vervolgens fijntjes. Hij doelde daarmee op de verdenkingen die er ook tegen S. bestaan over zijn mogelijke betrokkenheid bij liquidaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer