Verkenner Martens begint aan ’moeilijke’ klus
De Belgische oud-premier Wilfried Martens is dinsdag begonnen aan zijn klus als ’verkenner’. Op verzoek van koning Albert II moet hij nagaan hoe het land weer zo snel mogelijk een regering kan krijgen na het ontslag van het kabinet-Leterme.
Martens noemde zijn opdracht tegenover de Vlaamse publieke omroep VRT „moeilijk, maar niet hopeloos". De man die zelf tussen eind jaren ’70 en begin jaren ’90 negen kabinetten leidde, had voor zijn eerste werkdag gesprekken gepland met alle hoofdrolspelers. Naast demissionair premier Yves Leterme ging het onder anderen om de voorzitters van de vijf Belgische regeringspartijen: Vlaamse en Franstalige liberalen en christendemocraten en Franstalige socialisten.De vijf partijen wilden een doorstart van hun regering, maar dan zonder Leterme, die niet meer beschikbaar is. Over de vraag wie dan wel premier zou moeten worden, zijn ze het echter totaal oneens. De christendemocraten zetten in op oud-premier Jean-Luc Dehaene, maar die is volgens de liberalen te links. Zij denken zelf eerder aan hun eigen oud-premier Guy Verhofstadt. Een compromiskandidaat zou Kamervoorzitter Herman Van Rompuy zijn, ook een christendemocraat.
Martens hoopt nog voor Nieuwjaar spijkers met koppen te slaan, zei hij dinsdag. Waarschijnlijk praat hij ook nog met de „democratische oppositiepartijen”. Het extreemrechtse Vlaams Belang ziet in die formulering een signaal dat het zelf niet aan bod komt en spreekt van „onaanvaardbare discriminatie”.
De regering-Leterme bood vorige week haar ontslag aan na beschuldigingen dat ze de rechtsgang over de verkoop van Fortis had willen manipuleren. Maandagavond aanvaardde koning Albert II het ontslag, waardoor de bewindslieden nu demissionair zijn.