Leger neemt macht in Guinee over
CONAKRY – In het West-Afrikaanse Guinee heeft het leger vanmorgen de macht overgenomen, enkele uren na de dood van president Lansana Conté. Dat meldde de BBC.
Een in uniform gestoken woordvoerder verscheen op de televisie en kondigde aan dat de Nationale Raad voor Democratie de regering en het parlement heeft ontbonden. Ook de grondwet, die bepaalt dat Conté wordt vervangen door de voorzitter van het parlement, is buiten werking gesteld, zei hij.Politieke en vakbondsactiviteiten zijn verboden. De staatsinstellingen zijn „niet in staat om de crises waarmee het land wordt geconfronteerd op te lossen”, aldus de woordvoerder. Een militair zal worden geïnstalleerd als president en een burger wordt premier.
Op straat in de hoofdstad Conakry is alles rustig. Er zijn geen militairen te zien, meldde de BBC. Wel is het „ongewoon rustig” en is er weinig verkeer op straat. Mensen blijven binnen en wachten af.
De Afrikaanse Unie volgt de ontwikkelingen in het land nauwgezet, liet een woordvoerder vanmorgen tegenover persbureau AFP weten.
President Conté regeerde het land sinds 1984 met harde hand. De precieze omstandigheden van zijn dood zijn nog onbekend. Hij kampte al lang met een slechte gezondheid en leed onder meer aan diabetes. Hij is 74 jaar oud geworden. Premier Ahmed Souare riep eerder op tot kalmte en kondigde een rouwperiode van veertig dagen af.
Volgens de grondwet had parlementsvoorzitter Aboubacar Somparé tot interim-president moeten worden benoemd. Vervolgens zouden binnen zestig dagen presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden.
De militair Conté kwam aan de macht door een staatsgreep kort na de dood van de marxistische leider Ahmed Sékou Touré, die het land regeerde sinds de onafhankelijkheid in 1958. Conté won daarna de verkiezingen door fraude en opposanten verdwenen in de gevangenis. Vorig jaar waren er langdurige en gewelddadige straatprotesten, waarbij zeker 186 mensen om het leven kwamen. Conté benoemde toen voor het eerst een premier, die hij overigens in mei dit jaar verving. Conté regeerde het land met harde hand.
Guinee is ’s werelds grootste exporteur van bauxiet en de voormalige Franse kolonie is ook rijk aan andere grondstoffen. Toch is het grootste deel van de bevolking straatarm. Guinee heeft 9 miljoen inwoners.