Binnenland

„Meer greep op rellen oudjaar”

APELDOORN – Politie, justitie en gemeenten zijn dit jaar eerder voorbereidingen gaan treffen om de komende jaarwisseling zonder onrust te laten verlopen. Daardoor hebben ze meer greep op mogelijke rellen, stelt onderzoeker dr. O. Adang van de Politieacademie.

Binnenlandredactie
23 December 2008 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 06:57
Politie, justitie en gemeenten zijn dit jaar beter voorbereid op oudjaarsrellen. Foto ANP
Politie, justitie en gemeenten zijn dit jaar beter voorbereid op oudjaarsrellen. Foto ANP

De afgelopen dagen kondigden de drie partijen een reeks maatregelen aan die de kans op onlusten moeten verkleinen. Ook
burgers werden ertoe aangespoord extra alert te zijn.Zo zet de politie rond de jaarwisseling in vijftig gemeenten de anonieme tiplijn M (0800-7000) in tegen overlastplegers en relschoppers. In diverse politiedistricten, waaronder Noordwest- Veluwe, benut de politie voor het eerst het middel sms-alert. Burgers in de regio die zich hiervoor bij de politie hebben aangemeld ontvangen bij incidenten in hun omgeving een sms-berichtje met daarin het verzoek informatie door te geven.

In Rotterdam en Nijmegen gaan agenten tijdens de jaarwisseling met camera’s op hun helm of pet op pad. De camera’s worden ingezet in gebieden waar het traditioneel onrustig is of waar eerder geweld tegen politieagenten is gebruikt. In de regio Haaglanden gaan politiebikers met camera’s op hun helmen de straat op. Daarnaast is er extra cameratoezicht op risicolocaties en worden er agenten in burger ingezet.

In de arrondissementen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zet het openbaar ministerie supersnelrecht in. Verdachten van geweld tegen hulpverleners en andere zware delicten staan daarbij na hun aanhouding en voorgeleiding al binnen drie dagen voor de rechter, soms al op 2 januari. Lichtere zaken zoals vernieling worden in deze en overige arrondissementen via het snelrecht binnen veertien dagen behandeld.

Twee jaar geleden riepen onderzoekers van de Politieacademie gemeenten en politie op te investeren in langetermijnvisies om alles rond de jaarwisseling in goede banen te leiden. „De relatieve pakkans, afgemeten aan het aantal daders, was in onze ogen te gering”, aldus onderzoeker Adang. „Politie en justitie moesten diverse daders weken of maanden na dato nog gaan opsporen, omdat ze tijdens de jaarwisseling nog niet waren aangehouden. Dat moest beter. Tegelijkertijd vroegen wij aandacht voor preventieve maatregelen, zoals tijdig contact leggen met de bevolking, goede afspraken maken en samenwerken met jeugdhulpverleners.”

Het pleidooi heeft gewerkt, stelt Adang vast. „De jaarwisseling staat duidelijk op de agenda. Op de laatste bijeenkomst met alle politieregio’s kreeg ik duidelijk signalen dat partijen dit jaar tijdig aan de slag zijn gegaan met zowel preventief als repressief beleid.”

Adang denkt niet dat de politie in vergelijking met voorgaande jaren relschoppers veel massaler met grof geschut tegemoet zal treden. „Die beeldvorming ontstaat vooral door de media-aandacht voor de camera’s op helmen en petten van agenten. Achter de schermen wordt ook druk gewerkt aan preventieve maatregelen. Ik heb goede hoop dat het dit jaar op veel plaatsen wat rustiger zal zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer