Buitenland

Enkel EU-land wil gevangene Guantànamo

Een handvol Europese landen zou overwegen om gevangenen van de Amerikaanse marinebasis Guantànamo Bay op te nemen. Dat schrijft The Washington Post dinsdag.

ANP
23 December 2008 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 06:57
Tot nog toe hebben alleen Duitsland en Portugal openlijk laten weten bereid te zijn gevangenen op te willen nemen, die niet naar huis kunnen omdat ze daar mogelijk gemarteld zouden worden. Foto EPA
Tot nog toe hebben alleen Duitsland en Portugal openlijk laten weten bereid te zijn gevangenen op te willen nemen, die niet naar huis kunnen omdat ze daar mogelijk gemarteld zouden worden. Foto EPA

Tot nog toe hebben alleen Duitsland en Portugal openlijk laten weten bereid te zijn gevangenen op te willen nemen, die niet naar huis kunnen omdat ze daar mogelijk gemarteld zouden worden.Volgens de krant, die zich baseert op Europese afgevaardigden en Amerikaanse diplomaten, is er sprake van een omslag. De regering van George Bush kreeg meermalen nul op rekest van Europese leiders. De aanstaande president Barack Obama krijgt Europa mogelijk wel mee nu hij beloofd heeft het kamp te sluiten.

In Guantànamo Bay zitten momenteel ongeveer 250 mensen vast. Circa zestig mensen mogen vertrekken, maar kunnen nergens heen. Op de basis worden geen Europeanen meer vastgehouden.

Onder de gevangenen zijn zeventien Oeigoeren, Chinese moslims, die door de VS niet langer gezien worden als vijandelijke strijders. Zij zijn nog op de basis, omdat de VS geen land kan vinden dat hen wil opnemen. China liet dinsdag weten de Oeigoeren zo snel mogelijk terug te willen.

„De Chinese overheid heeft altijd gevraagd dat zij teruggestuurd worden naar China en verzet zich hevig tegen hun opname in andere landen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in China. Volgens de Volksrepubliek zijn de zeventien Oeigoeren lid van een terroristische organisatie die het onder meer op de Olympische Spelen voorzien had.

Nederland is niet van plan vrijgelaten gevangenen op te vangen, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) nog in november. Als die mensen niet hoeven te worden berecht of zijn vrijgesproken en ze kunnen niet terug naar het land van herkomst, is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het land dat ze heeft opgepakt. In dit geval zijn dat de Verenigde Staten, stelde de minister.
Nederland is wel bereid mee te denken over mogelijkheden om te zorgen dat mensen die nog berecht moeten worden een eerlijk proces krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer