Toeloop bij voedselbank na tv-show
Voedselbanken hebben de laatste weken „honderden aanmeldingen extra” gekregen als gevolg van een recente tv-show waarin de bekende zanger René Froger met zijn gezin een maand lang van een bijstandsuitkering moest rondkomen.
De extra aanmeldingen vinden door het hele land plaats, zegt Clara Sies, woordvoerster van de Stichting Voedselbanken Nederland, een organisatie waarbij 110 voedselbanken zijn aangesloten.Voor Sies bewijst de recente toeloop dat nog veel meer gezinnen dan alleen de ruim 15.000 die momenteel de voedselbanken bezoeken, behoefte hebben aan wekelijkse ondersteuning. „René Froger doorbreekt blijkbaar een taboe. Mensen die voorheen niet bij ons durfden aankloppen, melden zich na deze tv-uitzending wel.”
Sies verwijst naar rapporten van het CBS die aangeven dat een veelvoud van de 15.000 voedselbankbezoekers met problematische schulden kampt. „De vraag naar onze diensten is daarom waarschijnlijk veel groter dan valt af te leiden uit de feitelijke aantallen bezoekers.”
Haar analyse onderstreept nog eens dat het argument dat PvdA-leider Bos in de verkiezingscampagne van 2006 tegen het CDA gebruikte, niet klopte. Volgens Bos waren de kabinetten-Balkenende verantwoordelijk voor het ontstaan van voedselbanken. Dat dit argument rammelde, werd al eerder duidelijk uit onderzoeken die aantoonden dat niet zozeer te lage uitkeringen als wel het hebben van grote schulden tot een toeloop naar de voedselbanken leidde.
Daarbij komt dus dat, tot op zekere hoogte, het aanbod de vraag bepaalt. Sies: „In 2002 ontdekten wij, tot onze verrassing, hoezeer voedselbanken in een behoefte voorzagen. Het Rotterdamse initiatief kreeg binnen de kortste keren een olievlekwerking. Maar de behoefte eraan bestond tien jaar daarvoor natuurlijk ook al.”
Inmiddels is de PvdA in haar strijd tegen de voedselbanken flink bijgedraaid. Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken, Aboutaleb, schreef een halfjaar geleden in deze krant dat voedselbanken een uiting zijn van „gezonde maatschappelijke betrokkenheid”, dat er altijd mensen zullen zijn die door de overheid niet geholpen kunnen of willen worden en dat de overheid in plaats van ertegen te strijden beter met de voedselbanken kan samenwerken.
Sies waardeert die omslag, maar dat neemt niet weg dat er volgens haar voor de overheid voldoende reden blijft tot kritische zelfreflectie. „Mensen blijven door de bureaucratie soms maandenlang zonder een uitkering. Bijvoorbeeld doordat er een papier verkeerd is ingevuld. Dat moet toch te verbeteren zijn?”