„Slopen in oude wijken helpt niet”
Het slopen van flats uit de jaren vijftig en zestig en ervoor in de plaats nieuwe woningen bouwen, helpt niet of nauwelijke de leefbaarheid van wijken te verbeteren.
Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een onderzoek waaraan het NOS Journaal zondag aandacht schonk. De universiteit heeft de conclusies bevestigd.De wetenschappers voerden hun onderzoek uit in Rotterdam, Zwolle, Den Haag, Arnhem, Amersfoort en Breda.
De gedachte van de overheid bij herstructurering is dat de nieuwe, duurdere woningen rijkere bewoners trekken die de wijk vervolgens leefbaarder maken. De aanpak kost de overheid vele tientallen miljoenen euro’s. Volgens de onderzoekers is het rendement van de investeringen niet of nauwelijks te zien.
De ’oude’ en ’nieuwe’ bewoners mengen zich niet met elkaar, de veiligheid neemt niet toe, zeggen de onderzoekers.
Volgens de universiteit moet de overheid minder snel gaan slopen, en meer aandacht hebben voor sociale maatregelen: Werklozen moeten aan werk of een dagbesteding worden geholpen, wijkagenten dienen de veiligheid te bewaken en jongerenwerkers zouden meer projecten moeten opzetten om de jeugd bezig te houden.
Eén van de onderzoekers, Gideon Bolt, zegt in een toelichting dat maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties, een langere adem moeten ontwikkelen bij het oplossen van sociale problemen. „Ik ken een voorbeeld van een Haagse wijk waar de instanties maar besloten te slopen omdat er in het flatcomplex een paar probleemgezinnen zaten die moeilijk te corrigeren waren. Dat is eeuwig zonde, want de flat was verder in goede staat en lag goed in de verhuurdersmarkt”. Tegenwoordig zijn er volgens Bolt veel meer mogelijkheden om overlastveroorzakers aan te pakken. „Alleen kost dat wat meer tijd en moeite dan simpelweg slopen”.