Buitenland

Janez Drnovsek nieuwe president van Slovenië

De pro-westerse Janez Drnovsek, voorzitter van de centrumlinkse Liberaal Democratische Partij, wordt de nieuwe president van Slovenië.

AP/ANP
2 December 2002 06:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

De 52-jarige Drnovsek behaalde zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ruim 56 procent van de stemmen. Tegenkandidaat Barbara Brezigar -een openbaar aanklaagster, die relatief nieuw is in de politiek- kwam uit op 43,7 procent, meldde de kiesraad nadat bijna 99 procent van de stemmen was geteld. De opkomst onder de 1,6 miljoen kiesgerechtigden bedroeg 64 procent.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het Balkanland had plaats op 11 november. Toen was Drnovsek ook al de beste, maar hij haalde niet de benodigde absolute meerderheid. Hij bleef steken op 44 procent tegen 30 procent voor Brezigar.

Drnovsek zei na de bekendmaking van de eerste uitslagen dat er met hem aan het roer een „nieuw hoofdstuk voor het Sloveense vaderland” zal aanbreken. Komende week zal hij aftreden als premier, kondigde hij aan. Brezigar (50) legde zich bij haar nederlaag neer. Ze verklaarde vooraf niet te hebben gedacht dat ze zover zou komen.

De Slovenen kozen een opvolger voor Milan Kucan, de president die Slovenië heeft geleid sinds het elf jaar geleden onafhankelijk werd van Joegoslavië. Met Drnovsek hebben ze voor een vertrouwd gezicht gekozen. Hij is de afgelopen tien jaar bijna onafgebroken premier geweest.

Onder leiding van Kucan en Drnovsek heeft Slovenië zich de afgelopen tien jaar losgemaakt van de roerige Balkan. Eerder deze maand werd het 2 miljoen inwoners tellende land toegelaten tot de NAVO en in 2004 wordt het waarschijnlijk opgenomen in de Europese Unie.

Sloveense bedrijven concurreren al met succes op de westerse markten. De werkloosheid in Slovenië is lager dan in Frankrijk of Duitsland en de economische groei is stabiel, jaarlijks zo’n 4 procent. De media zijn er vrij en corruptie komt nauwelijks voor.

Veel Slovenen zouden de 61-jarige Kucan best nog een termijn als president willen hebben, maar hij mag volgens de grondwet geen derde termijn dienen. Zijn populariteit komt Drnovsek echter goed uit, want Kucan steunt hem openlijk. Drnovsek heeft echter ook zelf respect afgedwongen met zijn beleid om aan te sluiten bij het Westen en een vrijemarkteconomie te creëren. Bovendien kent hij intussen enkele wereldleiders.

Toch was Brezigar een geduchtere tegenstandster dan verwacht. De juriste, die korte tijd staatssecretaris van Justitie is geweest, ging de verkiezingsstrijd in met de slogan dat het tijd is voor nieuwe leiders. Haar aandacht voor nationale en familiewaarden trok vooral conservatieve kiezers. Bovendien is men niet vergeten dat ze als staatssecretaris voortvarend te werk is gegaan bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en corruptie. Jonge vrouwen steunden haar, in de hoop een vrouw als president te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer