Hard oordeel over bestuur Philadelphia
Het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) is bijzonder kritisch over het optreden van de raden van bestuur en toezicht van de noodlijdende zorginstelling Philadelphia.
In een deze week verschenen onderzoeksrapport over Philadelphia trekt het CSZ „een aantal harde conclusies” ten aanzien van de rol van beide gremia. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker, opdrachtgever van het onderzoek, in een brief die donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd.Bussemaker spreekt op korte termijn met beide raden over de conclusies van het rapport „en de acties die daaraan verbonden moeten worden.” Voorafgaand daaraan komt de raad van commissarissen, die wordt geleid door voormalig CDA-minister en lijsttrekker Brinkman, begin januari bijeen.
Ook het CSZ heeft volgens de brief van Bussemaker stevige kritiek op het herstelplan dat Philadelphia inmiddels presenteerde en dat voorziet in het schrappen van 330 arbeidsplaatsen. Zowel de vakbonden als de centrale ondernemingsraad van Philadelphia lieten weten dat de financiële onderbouwing van het plan niet klopt.
Eerder deze maand vroegen de vakbonden de raad van commissarissen te vertrekken. Voor de bonden is het onacceptabel dat Philadelphia onder leiding van de inmiddels opgestapte bestuurder F. Brink tal van niet-rendabele investeringen deed in landgoederen, een kasteel en een klooster, zonder dat de raad van commissarissen ingreep.
De investeringen vonden plaats in een periode waarin Philadelphia via een moeizame fusie met Woonzorg Nederland en de Evean Groep (thuiszorg) een landelijke aanbieder wilde worden van gecombineerde woon- en zorgvoorzieningen aan gehandicapten. Volgens de bonden ging deze agressieve groeistrategie ten koste van de interne aansturing en de bedrijfseconomische rentabiliteit.