Onderzoek naar oeverlandjes Linge
De gemeente Geldermalsen en de provincie Gelderland moeten uitgebreid onderzoek doen naar het gebruik van ruim 330 zogenoemde Lingelandjes door particuliere recreanten.
Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State over het bestemmingsplan voor het buitengebied van Geldermalsen. Lingelandjes zijn stukjes grond langs de rivier de Linge die in eigendom zijn van particulieren. Op verreweg de meeste stukken grond staat niets, op een enkel stukje staat een tuinhuisje. De eigenaren gebruiken de oeverlandjes van enkele tientallen vierkante meters om te recreëren.De gemeente Geldermalsen zit al tientallen jaren in de maag met de planologische status van de landjes. Het overgrote deel van de Lingeoevers is een beschermde ecologische hoofdstructuur, een soort natuurgebied. De provincie wil eigenlijk geen intensieve recreatie langs de Lingeoevers. Om die reden weigerde de provincie bijna alle Lingelandjes als recreatiegebied bestemmen. De gemeente Geldermalsen had ze daarvoor wel als recreatiegronden bestemd.
De gemeente Geldermalsen en een groot aantal Lingelandeigenaren trachtten donderdag met een hoger beroep bij de Raad van State alsnog de recreatiebestemming in de wacht te slepen. Staatsraad M. Oosting koos echter voor een andere oplossing. De staatsraad stelde vast dat de provincie alsnog naar de gemeentelijke inventarisatie van alle Lingelandjes moet kijken. Volgens de staatsraad heeft de provincie te algemeen vastgesteld dat de Lingelandjes een natuurbestemming in plaats van een recreatiebestemming kunnen krijgen.
De provinciewoordvoerder van Gelderland zei dat de gemeente Geldermalsen te weinig informatie over de individuele landjes heeft gegeven. Staatsraad Oosting zei, vooruitlopend op de uitspraak, dat de provincie en de gemeente samen elk oeverlandje tegen het licht moeten houden om te kijken of ze al dan niet recht op een recreatiebestemming hebben.
Zonder recreatiebestemming kunnen de eigenaren niet veel meer beginnen op hun oevergrondjes en is doorverkoop zo goed als onmogelijk. Overigens is de bouw van recreatiewoningen verboden op de oeverlanden. Hoewel de staatsraad benadrukte dat de uitspraak niet 100 procent vast staat, moeten gemeente, provincie en oeverlandjeseigenaren zich opmaken voor een maandenlang durende intensieve inventarisatieronde langs de ruim 300 oeverlandjes.
Uitspraak volgt over enkele weken.