Melkert en Dijkstal botsen in eerste debat
Beoogd PvdA-lijsttrekker Melkert en VVD-leider Dijkstal zijn vrijdagavond hard met elkaar in botsing gekomen. De visies van beide politici op de premiebetaling in de toekomstige basisverzekering in de zorg, de onroerendezaakbelasting en de ouderbijdragen in het onderwijs staan haaks op elkaar.
Melkert en Dijkstal gingen vrijdagavond op uitnodiging van de bestuurderskring van de Partij van de Arbeid, regio Amsterdam, met elkaar in debat. De discussie was een opmaat voor de verkiezingscampagne, die na nieuwjaar in alle hevigheid zal losbarsten.
PvdA-fractievoorzitter Melkert probeerde Dijkstal uit zijn tent te lokken door te stellen dat de partijen de uitgaven die ze volgens hun conceptverkiezingsprogramma’s willen doen, naar beneden moeten bijstellen. Hij sloot zichzelf daarbij in. „Ook wij moeten onze uitgaven temporiseren."
De VVD moet in de ogen van Melkert haar plannen herzien om de onroerendezaakbelasting af te schaffen en de toptarieven in de inkomstenbelasting te verlagen. Deze maatregelen zijn volgens Melkert alleen maar bedoeld om kiezers te trekken en dragen niet bij aan een gezonde economische ontwikkeling en aan bevordering van de werkgelegenheid.
Dijkstal, die steeds wat in de verdediging zat, is het daar niet mee eens. „U kijkt te eenzijdig naar bepaalde maatregelen uit ons verkiezingsprogramma. Ons doel is om meer mensen aan het werk te krijgen. Wij hebben een breed pakket aan lastenverlichting en volgens doorrekening van het ministerie van Financiën is het totaal positief."
Dijkstal erkende dat de tegenvallende prognoses voor de economische groei in de komende jaren aanpassing vragen van het conceptverkiezingsprogramma van zijn partij. Maar de liberalen komen niet terug op hun suggestie de onroerendezaakbelasting af te schaffen en de toptarieven van de inkomstenbelasting te verlagen. „We zullen, denk ik, op veel terreinen een klein beetje aanpassen", aldus de VVD-leider.
Zorg
Ook over de toekomstige premies in het zorgstelsel stonden de meningen van de twee politici haaks op elkaar. Dijkstal vindt dat de premies voor de basisverzekering, waarin Ziekenfonds en particuliere verzekering opgaan, onafhankelijk moeten zijn van het inkomen. Pas dan kan er volgens de liberaal echt sprake zijn van concurrentie tussen verzekeraars. „Er zal meer service komen en de prijs zal dalen."
Melkert gelooft daar niets van. Hij verwees naar de maatregelen die het kabinet enkele jaren geleden nam om meer concurrentie in de thuiszorg toe te staan. Dat werd een fiasco en de regering heeft die maatregel weer snel teruggedraaid. De sociaal-democraat verwees ook naar de extra concurrentie in de Amsterdamse taxiwereld. Die heeft ook niet geleid tot prijsdalingen. „De taxi’s rijden helemaal niet meer."
De PvdA’er vindt dat er onderlinge solidariteit in het nieuwe stelsel moet komen, zoals nu in het Ziekenfonds het geval is. Volgens Melkert is compensatie voor de minst draagkrachtigen via de fiscus onmogelijk. „De overheid moet dan de tekorten steeds weer bijpassen, ook als de premies van de zorgverzekeringen omhooggaan."
Dijkstal ziet dat niet als een probleem. „Je moet wel zorgen voor goede concurrentie tussen de verzekeraars. We gaan toch die kant op van nominale premies. De SER is er ook voor en daar zijn ook de vakbonden in vertegenwoordigd", zo voegde hij zijn sociaal-democratische opponent toe.
Onderwijs
Ook een discussie over de ouderbijdragen in het onderwijs leverde gisteravond aanzienlijke tegenstellingen op. De PvdA wil dit goed in de hand houden, anders zullen er rijke en arme scholen ontstaan. „Rijke scholen gaan straks naar Griekenland op vakantie en arme scholen bezoeken Volendam", zo hielp een aanwezige dame Melkert.
Dijkstal heeft minder moeite met ouderbijdragen in het onderwijs. „Ik vind eigenlijk ook wel dat die rijke school naar Volendam moet, want daar is genoeg te leren. Wat is erop tegen als ouders extra willen betalen aan de school waar hun kinderen op zitten?"