NAVO neemt de tijd voor relatie Rusland
De NAVO en Rusland zijn het erover eens om uiterlijk volgend voorjaar de relatie op andere leest te schoeien. Als het aan Nederland ligt, zal Rusland echter geen stem in het kapittel krijgen bij het ondernemen van vredesoperaties door de alliantie.
„,Als de NAVO er niet was geweest, had de Kosovo-oorlog niet plaatsgevonden en zat (de Joegoslavische president) Milosevic nu niet in Den Haag", zei minister Van Aartsen vrijdag.
De Britse premier Blair pleitte er onlangs voor al in december tot een nieuwe relatie met Moskou te besluiten. Volgens Van Aartsen wil een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, de tijd nemen om de zaak goed voor te bereiden en de terreinen te bepalen waarop met de Russen wordt samengewerkt.
Ook de Amerikanen zitten volgens hem op die lijn. Volgens diplomaten in Brussel trappen ook de vroegere Oostbloklanden Polen, Hongarije en Tsjechië op de rem.
De NAVO-Ruslandraad moet in de plaats komen van de in 1997 opgerichte Permanente Gemeenschappelijke Raad. Dat is niet meer dan een consultatief orgaan. Het is de bedoeling dat Rusland in de nieuwe constructie een positie krijgt gelijk aan die van de negentien NAVO-landen, zodat besluiten ‘à twintig’ kunnen worden genomen.
Chemie
Volgens minister Van Aartsen betekent dit in de praktijk dat Rusland vetorecht krijgt, maar volgens hem kunnen de NAVO-landen daarna toch besluiten doorzetten. „Als we er met twintig niet uitkomen, doen we het als negentien."
„Het is een kwestie van chemie tussen twintig die samen optrekken, en niet van rekenen. Dat is het verschil", stelde NAVO-secretaris-generaal Robertson. Ook de Russische minister Ivanov zei dat Rusland er niet opuit is via het nieuwe mechanisme NAVO-acties tegen te houden.