Inspectie zorg wil boetes opleggen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil boetes kunnen opleggen aan zorginstellingen die zich niet houden aan de in 1996 ingevoerde Kwaliteitswet.
De meeste instellingen hebben nog steeds geen goed kwaliteitssysteem. Ook geven de verplichte jaarverslagen geen inzicht in de kwaliteit van de verleende zorg.
Dat zei inspecteur-generaal H. Kingma vrijdag bij de presentatie van een nota over de kwaliteitsborging in de zorgsector. Hij wil de inspectie meer gezag geven. „Tot nu toe heeft de inspectie het altijd moeten hebben van overtuiging. Maar dat is een bot instrument geworden. Soms moet de inspectie ook haar tanden laten zien”, aldus Kingma.
Volgens de inspecteur-generaal maken ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en psychiatrische instellingen wel kwaliteitsjaarverslagen, maar is daar niet uit op te maken of er voldoende aandacht is voor kwaliteit en veiligheid. „Het ontbreken van een goed jaarverslag betekent niet dat de kwaliteit er niet is, maar het is niet te zien. Daarom gaan we hogere eisen stellen aan de verslagen”, aldus Kingma.
In de jaarverslagen moet de inspectie voortaan kunnen zien hoe een zorginstelling omgaat met bijvoorbeeld decubitus, doorligwonden bij patiënten, en infecties. „Nu heeft 25 procent van de patiënten doorligklachten. Dat is een krankzinnig hoog percentage. In Duitsland is dat maar 10 procent”, zegt Kingma. Ook prestaties en personeelsbeleid moeten erin staan.
Verder moet het aantal medische missers duidelijker worden. Volgens Kingma zijn daarover in Nederland geen cijfers bekend. Naar schatting is bij 10 procent van alle medische handelingen sprake van fouten. Dat is nu niet uit de jaarverslagen af te lezen. Het melden van missers wordt daarom weer wettelijk verplicht. In 1996 werd dat afgeschaft.
Kingma vindt het tijd dat de inspectie in actie komt. „We moeten de hand in eigen boezem steken.” Hij denkt dat de inspectie met een sanctiesysteem meer overwicht krijgt. Daarom gaat de inspecteur-generaal de minister vragen wetgeving te ontwikkelen waarmee de inspectie boetes kan uitdelen. Andere keuringsdiensten hebben die mogelijkheid al. Over de hoogte van de boetes liet Kingma zich niet uit.
Volgens Kingma moet de inspectie al jaren te veel werk verrichten met te weinig medewerkers. Hij gaat opnieuw vragen om uitbreiding.