Boek woekerpolisaffaire kan bijna dicht
Het einde van de geruchtmakende woekerpolisaffaire is in zicht. Na eerdere schikkingen van Delta Lloyd en ING trof ook Fortis ASR donderdag een regeling voor verzekeringspolissen waaraan te hoge kosten waren verbonden. Het gaat daarbij om 780 miljoen euro.
Ook de onderhandelingen met andere aanbieders naderen hun einde, zeggen beleggers- en consumentenorganisaties en verzekeraars.„Mogelijk hebben we begin volgend jaar 90 procent van de woekerpolissen geschikt. Dan is het einde van deze affaire in zicht”, zei Jeroen Wendelgelst van Stichting Woekerpolis Claim (WPC), een van de consumentenorganisaties. Ook woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars zei dat „het boek bijna dicht kan.”
Volgens WPC is een akkoord met Aegon, SNS Reaal en Eureko, moederbedrijf van onder meer Achmea, dichtbij. Ook met elf kleinere verzekeraars zijn de onderhandelingen vergevorderd. Hun voorstel wordt nu bekeken.
Minister Bos van Financiën schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat SNS Reaal en Achmea hem hebben bevestigd dat de onderhandelingen goed vorderen. Achmea wil volgens Bos voor het einde van het jaar tot overeenstemming komen met de consumentenorganisaties.
Delta Lloyd en ING reserveerden respectievelijk 300 miljoen en 365 miljoen euro voor hun schikkingen. Aegon heeft aangeboden te schikken voor 140 miljoen euro, terwijl de verzekeraar in de afgelopen jaren al 380 miljoen euro heeft vergoed. Met Aegon erbij hebben verzekeraars tot nu toe bijna 2 miljard euro compensatiegeld toegezegd. Zij vertegenwoordigen zo’n 55 procent van de markt.
Fortis ASR heet tegenwoordig ASR Nederland en is voor 100 procent eigendom van de Nederlandse staat. Het bedrijf gaat ruim 660.000 polissen compenseren. „Dat betekent dat we aan het eind van de looptijd een vergoeding geven voor te veel in rekening gebrachte kosten. Dan gaat het soms om enkele tientjes en in andere gevallen om duizenden euro’s”, stelde bestuursvoorzitter Jos Baeten van ASR. De verzekeraar heeft in totaal 1,1 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht.
Een schikking hing al in de lucht nadat de Nederlandse onderdelen van Fortis in oktober waren genationaliseerd. Minister Bos (Financiën) heeft herhaaldelijk gepleit voor een einde van de woekerpolisaffaire. Onder ASR Nederland vallen merken als Falcon, De Amersfoortse, de Europeesche en Ditzo.
SNS Reaal en Achmea hebben beide een marktaandeel in de woekerpolisaffaire van ongeveer 10 procent. Het marktaandeel van de kleinere aanbieders bedraagt ongeveer 25 procent.
In Nederland hebben zo’n twintig aanbieders ongeveer 6,5 miljoen polissen verkocht. In 2006 ontstond ophef over de beleggingsverzekeringen, waarbij een kritisch rapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) als katalysator werkte. Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten.