Binnenland

„Stiefouder heeft geen rechten”

Stiefouders hebben wel plichten jegens andermans kinderen, maar geen rechten. Dat stelt juriste mevrouw mr. M. Draaisma die maandag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op dat onderwerp.

Van onze binnenlandredactie
7 December 2001 22:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

„Een groeiende groep mensen wordt eigenlijk buiten het juridisch systeem gehouden", aldus Draaisma. Zelf kreeg ze de 15-jarige dochter van haar partner, die van zijn vorige vrouw was gescheiden, op een gegeven moment in huis. „Daar was ik erg blij mee, maar later bleek dat ik juridisch gezien niets te vertellen had."

Een stiefouder heeft volgens de wet diverse financiële verplichtingen jegens het kind. Rechten zijn er echter nauwelijks. „De wetgever is er kennelijk voor bevreesd voor dat de stiefouder het kind benadeelt bij erfeniskwesties."

Bij echtscheidingskwesties hebben beide natuurlijke ouders vaak allerlei rechten, zoals het omgangsrecht. De stiefouder staat juridisch gezien met lege handen. Draaisma bepleit in haar proefschrift het loslaten van termen als ouderlijk gezag en ouderlijke macht. Ze wil dat de ouders die daadwerkelijk betrokken zijn bij de opvoeding van het kind een soort „opvoedingsverantwoordelijkheid krijgen." Stiefouders moeten daarbij rechten krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer