CDA: laat winkelier boetes opleggen aan dief
Het CDA wil dat winkeliers de mogelijkheid krijgen een boete op te leggen aan een op heterdaad betrapte dief. De diefstal moet ook aan de politie worden gemeld. Weigert de dief op de schikking in te gaan, dan volgt alsnog aangifte.
CDA-fractievoorzitter Verhagen presenteert dit plan vrijdag tijdens een werkbezoek aan Zwolle. Zijn fractiegenoot Rietkerk zal het maandag voorstellen tijdens een overleg van de Tweede Kamer met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie).
Met het opleggen van boetes door winkeliers zijn bij een proef in Rotterdam goede ervaringen opgedaan. Het CDA gaat ervan uit dat het een effectieve manier is om plegers van kleine winkeldiefstallen te ontmoedigen.
De PvdA noemt het CDA-plan een ’volkomen fout signaal’ en ’een stap te ver’. „De grootwinkelbedrijven kunnen de beveiligingsdiensten misschien nog wel betalen, maar de kleine winkeliers niet. Die staan er immers alleen voor bij dit soort criminaliteit”, aldus woordvoerder veiligheid Van Heemst. Het CDA laat met dit plan dus de kleine winkeliers in de steek.
De proef in Rotterdam begon in juli. Alleen winkeldieven die voor het eerst worden betrapt kunnen na betaling van een schikking van 50 euro de winkel verlaten zonder dat aangifte tegen hen wordt gedaan. Maar de naam van de dief is dan wel bekend, zodat hij er bij een tweede keer niet mee wegkomt.
Inmiddels worden de eerste resultaten geëvalueerd, zei een woordvoerster van de stichting City Rotterdam die onder andere de belangen van ondernemers in het centrum van de stad behartigt. Wat er uit de eerste resultaten blijkt, kon zij niet zeggen.
De proef kwam overigens met de nodige vertraging van de grond. Aanvankelijk was het Openbaar Ministerie tegen omdat winkeliers toegang zouden moeten krijgen tot vertrouwelijke bestanden om te kunnen vaststellen of iemand al eerder over de schreef is gegaan. Dat probleem is ondervangen met een speciaal telefoonnummer bij de politie waar een winkelier kan vragen of hij de schikking mag aanbieden. De winkelier heeft dus geen toegang tot de justitiële gegevensbestanden.