Kamer wijst besloten briefing over JSF af
De Tweede Kamer wil niet dat Defensie hem achter gesloten deuren informeert over het onderzoek naar de kandidaat-opvolgers van het gevechtsvliegtuig F-16. De Kamer wil alleen dezelfde informatie krijgen als de pers donderdag krijgt.
Dat zei voorzitter Van Baalen van de vaste Kamercommissie voor defensie dinsdag. De uitkomsten van de vergelijking tussen de Joint Strike Fighter, de Saab Gripen NG en de F-16 Advanced gaan deze week naar de Kamer.Staatssecretaris De Vries (Defensie) had een briefing met een toelichting aangeboden. Omdat het daarbij ook om commercieel vertrouwelijke informatie van de vliegtuigbouwers kon gaan, moest dat achter gesloten deuren.
Maar een meerderheid van de aanwezige commissieleden wilde de vrijheid houden om over de kwestie met de pers te praten en maakte bezwaar. Overigens krijgt de Kamer de commercieel vertrouwelijke informatie hoe dan ook wel schriftelijk toegestuurd.
De vergelijking tussen de verschillende gevechtstoestellen is onderdeel van het besluitvormingsproces over de vervanging van de F-16’s. Het kabinet neemt pas in 2010 een definitief besluit, maar wil eind april de knoop doorhakken over de aanschaf van twee testtoestellen van de JSF. Tegenstanders zien dat als een onomkeerbare keuze voor de JSF als opvolger van de F-16.
De bedrijven die opdrachten krijgen voor de bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF hebben arbitragezaak aangespannen tegen het ministerie van Economische Zaken, zo werd gisteren bekend. Zij vinden dat ze een te groot deel van hun omzet uit de JSF moeten afdragen aan de overheid.
De Nederlandse overheid besloot in 2002 voor 800 miljoen dollar mee te doen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. De Nederlandse industrie kwam daardoor in aanmerking voor Amerikaanse orders. De overeenkomst zou de belastingbetaler niets moeten kosten. Daarom zou de industrie een in 2008 te bepalen percentage van de omzet moeten afdragen.