Binnenland

Canon toont strijd tegen het water

Na de komst van canon van de Nederlandse geschiedenis schieten opeens allerlei alternatieve canons als paddenstoelen uit de grond. Tijdens de jongerendag van het WaterINNovatieprogramma (WINN) van Rijkswaterstaat is dinsdag de watercanon aan deze lijst toegevoegd.

Jan Mark ten Hove
17 December 2008 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:55

De opdracht voor het maken van de watercanon kwam dit voorjaar van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. „Deze canon laat ons begrijpen hoe belangrijk het is om te investeren in waterveiligheid. Ook onze waterhelden en uitvindingen van toen zijn iconen uit ons verleden die het waard zijn om te blijven herinneren”, aldus Huizinga.De canon is vooral op jongeren gericht. Er wordt in de toekomst ten gevolge van de klimaatverandering meer neerslag verwacht -waardoor het waterbeheer belangrijker gaat worden- en daar moet de komende generatie oplossingen voor vinden.

De watercanon, die uit 25 thema’s bestaat, begint in het jaar 1000 met een overzicht van veenontginning bij het Utrechtse dorp Kamerik. De patronen in het landschap die het resultaat zijn van de veenontginningen herinneren nog steeds aan een millennium geleden: de vele parallelle sloten, de waaiervormige verkavelingen en de lintbebouwing van boerderijen in het veengebied. De canon eindigt in 2003 met de befaamde traditie van het haringhappen, na de eerste vangst van de Hollandse nieuwe.

Tussendoor komen allerlei hoogtepunten uit het Nederlandse watermanagement naar voren, zoals het bouwen van dijken. Ook de waterschappen, de laatste weken vaak negatief in het nieuws, hebben een prominente plaats in de vaderlandse geschiedenis. Sinds 1255 maken ze reeds deel uit van het openbaar bestuur. In dit rijtje past ook de Batavia, het symbool van de zeemogendheid Nederland in de vroegmoderne tijd. Natuurlijk kan ook de watermolen in dit overzicht niet ontbreken, het houten gemaal dat al vele wateren bedwongen heeft.

Hans Brinker
De canon bevat ook grappige verhalen, zoals die van het jongetje Hans Brinker, de held uit een Amerikaans kinderboek die zijn vinger in een dijk steekt en daarmee een overstroming voorkomt. Hans Brinker staat in Amerika symbool voor de Nederlandse mentaliteit. In dat land staat volgens de schrijfster iedereen klaar om elk lek te dichten. Of het nu gaat om de politiek, de eer of de veiligheid. „Nederland is een land gebouwd op solidariteit, gelijkwaardigheid en democratie”, aldus de begeleidende tekst in de canon.

Bij het officiële aanbieden van de watercanon is een wedstrijd gelanceerd voor middelbare scholieren. Zij worden uitgedaagd een extra canonvenster te ontwerpen dat zich afspeelt in de toekomst.

Meer informatie: www.watercanon.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer