Bezuiniging op gastouderopvang irrationeel
De bezuinigingen op de gastouderopvang die staatssecretaris Dijksma wil doorvoeren, zijn onbegrijpelijk, betoogt Wendeline van Luijk. Gastouderopvang is beter voor het kind en kost bovendien minder dan opvang in een kinderdagverblijf.
De tarieven van de kinderdagverblijven gaan omhoog, de wachtlijsten worden langer en de kwaliteit van kinderopvang laat vaak te wensen over. Toch doet staatssecretaris Dijksma (OC&W) er weinig aan om belangrijke alternatieven, zoals de gastouderopvang, te omarmen. Zeker nu is komen vast te staan dat gastouderopvang goedkoper is dan het kinderdagverblijf en Unicef ook nog openlijk vraagtekens plaatst bij kinderopvang in groepsverband.Waar voelen kinderen zich meer op hun gemak: in kinderdagverblijven of in de gastouderopvang? Uit de eerste Nederlandse studie naar de kwaliteit van gastouderopvang door pedagogen van de Universiteit Leiden bleek onlangs dat gastouderopvang in vergelijking met kinderdagverblijven gunstiger naar voren komt: het welbevinden van kinderen is hoger en de opvoeders zijn sensitiever. Investeren in de gastouderopvang is in het belang van de kinderen, concludeerden de onderzoekers.
Vorige week presenteerde Unicef een internationale studie, waarin wordt aangetoond dat voor baby’s warme, responsieve relaties en een-op-een contact cruciaal zijn. Het is de vraag, stelt Unicef, of opvang in een groep dat voldoende kan bieden, hoe goed die opvang ook is.
Kortom, onderzoekers zijn positief over gastouderopvang en zetten vraagtekens bij het kinderdagverblijf. Aan de staatssecretaris is dat echter allemaal niet besteed. Sinds begin dit jaar beweert zij dat gastouderopvang is ondergedompeld in misbruik en in Nederland de afgelopen jaren zo sterk is gegroeid doordat opa’s of oma’s er een flinke zakcent aan zouden verdienen.
De echte aanleiding voor haar kritiek waren echter de honderden miljoenen die ze tekortkwam op haar kinderopvangbegroting; Dijksma zocht en vond in de gastouderopvang een zondebok.
Irrationeel
Eind vorige maand werd duidelijk dat juist ook op het punt van de financiën de politieke koers van Dijksma irrationeel is geworden; uit een enquête van de FNV naar stijgende kosten in de kinderopvang blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen 6 euro of meer per uur betaalt voor de opvang van het kinderdagverblijf; de gemiddelde uurprijs in de gastouderopvang komt niet boven de 5 euro.
Dit blijkt niet alleen uit onderzoek bij leden van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO), die met elkaar de helft van de gastouderopvang organiseren (40.000 plaatsen), maar ook uit andere gegevens, onder andere van de Belastingdienst.
Om haar begroting sluitend te maken heeft Dijksma de vergoeding voor kinderopvang bevroren, waardoor ouders in 2009 zelf voor de gestegen kosten opdraaien. De staatssecretaris blijft gastouderbureaus behandelen alsof zij iets verkeerds doen. Ze gaat voorbij aan het feit dat jonge ouders bewust voor gastouderopvang kiezen vanwege de kleinschalige (een-op-een) en kwalitatief (sensitief, minder lawaai) goede opvang die lijkt op thuis, of omdat gastouderopvang voor gezinnen buiten de grote steden of de Randstad vaak de enige optie is.
Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Laat Dijksma toegeven dat de Wet kinderopvang die haar ambtenaren in 2005 maakten, in de praktijk schoonheidsfoutjes laat zien die weggewerkt moeten worden. En laat ze de laatste twee jaar van haar staatssecretarisschap de financieel aantrekkelijke en kwalitatief hoogstaande gastouderopvang omarmen en het succes ervan beschermen. In het belang van Dijksma’s begroting, en in het belang van de kinderen en gezinnen van Nederland
De auteur is oprichter van flexmoeders.nl en lid van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang.