Binnenland

Twijfel bij 1000-uren-norm voor scholen

Scholen denken dat zij ook de nieuwe minimumnorm voor het aantal lesuren niet zullen halen. Een commissie onder leiding van Cornielje wil de norm licht verlagen. Met de Tweede Kamer vragen scholen zich af of zij met het huidige budget wel aan de norm kunnen voldoen.

ANP
16 December 2008 20:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:55
Scholen denken dat zij ook de nieuwe minimumnorm voor het aantal lesuren niet zullen halen. Een commissie onder leiding van Clemens Cornielje wil de norm licht verlagen. Met de Tweede Kamer vragen scholen zich af of zij met het huidige budget wel aan de n
Scholen denken dat zij ook de nieuwe minimumnorm voor het aantal lesuren niet zullen halen. Een commissie onder leiding van Clemens Cornielje wil de norm licht verlagen. Met de Tweede Kamer vragen scholen zich af of zij met het huidige budget wel aan de n

Na een versoepeling dit voorjaar wil Cornielje de norm definitief verlagen van 1040 naar duizend uur. Verder wordt de zomervakantie een week korter zodat scholen meer lesweken hebben om de norm te halen. Bovendien mogen meer soorten schoolactiviteiten meetellen voor de norm.Staatssecretaris Van Bijsterveldt is positief. „Mijn eerste indruk is dat de voorstellen tegemoet komen aan de belangen van verschillende betrokkenen”, stelt zij. Ook een meerderheid in het parlement omarmt de plannen.

Het geld ontbreekt echter. „Wij willen een betere onderbouwing van de commissie waarom het voorstel voor een urennorm van duizend wel binnen de bekostiging past”, stelt PvdA-Kamerlid Besselink. Volgens Van Dijk van de SP is ook voor de nieuwe norm meer geld nodig.

Cornielje, in het dagelijks leven commissaris van de koningin in Gelderland, stelt echter dat veel scholen geld op de plank houden. Hij concludeert dat instellingen meer geld voor leraren kunnen uittrekken. „Een opmerkelijke conclusie”, stelt VVD-Kamerlid Hamming. „Wij moeten het vertrouwen in scholen hebben”.

Iets meer dan een jaar geleden kwamen scholieren in opstand tegen de urennorm. Veel scholen proberen de norm te halen door leerlingen tijdens uitgevallen lessen ’op te hokken’ in aula’s en kantines. Daar slaat de verveling toe.

Om dat in de toekomst te voorkomen, wil Cornielje dat ouders en leerlingen meebeslissen over de invulling van lessen. Scholen moeten aan de andere kant meer vrijheid krijgen om de lesuren op hun manier in te vullen.

In de plannen van Cornielje wordt de zomervakantie verkort van zeven naar zes weken. Leerlingen krijgen in ruil vijf roostervrije dagen gedurende de rest van het schooljaar. Docenten moeten deze dagen gebruiken om bij te komen van hun drukke bestaan. Vakbond de Algemene Onderwijsbond (AOb) is faliekant tegen het knabbelen aan de vakanties van leraren.

Met een norm van duizend uur moeten Nederlandse middelbare scholen nog steeds veel meer lesuren geven dat in omringende landen. Zo verzorgen scholen in de westerse, zogeheten OECD-landen gemiddeld iets minder dan negenhonderd uur per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer