„Verpleeghuisbewoner moet vaker naar toilet”
Verpleeghuismedewerkers zouden ouderen vaker naar het toilet moeten helpen. Daarmee zouden ze in veel gevallen kunnen voorkomen dat de patiënten incontinent worden.
Dat concludeert verpleeghuisarts Van Houten in een proefschrift waarop hij vrijdag is gepromoveerd aan het VU medisch centrum in Amsterdam.Van Houten stelt dat veel verpleeghuizen simpelweg niet genoeg personeel hebben om ouderen vaak genoeg naar de wc te laten gaan. „Zorgen voor een goede toiletgang is arbeidsintensief en die zorg kan op dit moment in de meeste verpleeghuizen niet geleverd worden. De politiek moet een duidelijke keuze maken.” Incontinentie heeft een belangrijk negatief effect op het welbevinden. Om ervoor te zorgen dat verpleeghuispatiënten zo min mogelijk incontinent zijn, zou een verzorger volgens de wetenschapper maximaal drie patiënten onder zijn hoede moeten hebben.
De achteruitgang in toiletvaardigheden blijkt een belangrijke oorzaak van incontinentie, vooral bij een beroerte of heupbreuk. Van Houten zegt dat verbetering van toiletvaardigheden, door middel van training om spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, de kans op incontinentie belangrijk doet afnemen. Toch is het effect op incontinentie klein. Dat komt doordat ouderen ondanks de verbeterde vaardigheden niet vaak genoeg naar het toilet gaan. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat naast het trainen van vaardigheden, vooral het regelmatig geven van een aansporing om naar het toilet te gaan wel een duidelijk effect op incontinentie heeft.
Van Houten gebruikte voor zijn proefschrift gegevens uit Nederlandse en Amerikaanse bronnen. Daaruit bleek dat een op de vijf ouderen in verpleeghuizen binnen drie maanden incontinent wordt voor ontlasting. In het geval van urine gaat het om een op de zes. Naast niet vaak genoeg naar de wc gaan, leidt ook het verslechteren van de toestand van een patiënt tot incontinentie, aldus de verpleeghuisarts.