Een handvol zaden

De Maastrichtenaren namen in de Romeinse tijd al snel ”the Roman way of life” over, bijvoorbeeld het kruiden van eten en het gebruik van fruit. In de nadagen van het Romeinse rijk kwamen de Germanen, die weer hun eigen eetgewoonten meebrachten. Het Germaanse eten werd aan de gevestigde, Romeins geïnspireerde traditie toegevoegd.

29 November 2002 12:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Dit alles blijkt uit onderzoek van zaden en andere plantenresten die de afgelopen twintig jaar bij opgravingen in Maastricht zijn gevonden. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht laat, tot en met april 2003, de aanpak en de resultaten van dat onderzoek zien in de tentoonstelling ”Zwart Zaad”. Met als uitgangspunt letterlijk een handvol zaden hebben het Archeologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Leiden, de gemeentelijke sectie archeologie en het Natuurhistorisch Museum Maastricht de expositie ingericht. De titel van de expositie is ontleend aan de verkoolde resten van zaden, noten en fruit die overbleven na een enorme brand in het toenmalige ”horreum” op de plaats van het huidige Pandhof van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer