Terroristengroep maakt Noord-Irak onveilig
Sinds half september maakt een aan Osama bin Laden gelieerde terroristengroep Noord-Iraaks Koerdistan onveilig. Als gevolg daarvan is de angst onder Iraakse asielzoekers in Nederland om teruggestuurd te worden, sterk toegenomen. Volgens betrokkenen lopen vooral minderheidsgroepen als christenen en yezidi’s gevaar.
Onder de in Nederland verkerende Irakezen circuleert een video met gruwelijke beelden van de gevolgen van een slachting die de terroristen op 23 september hebben aangericht in het noordoostelijke plaatsje Halabjah. De beelden, die zijn gemaakt door een Koerdische televisiezender, tonen een kamer waar een kleine dertig dode en vreselijk verminkte slachtoffers liggen.
Volgens de Koerdische televisiezender is de aanslag het werk van de terreurgroep Jund Al-Islam, wat “islam-militanten” betekent. Zij zouden hun slachtoffers met zwaarden en messen hebben bewerkt. Verder zou deze groepering gespecialiseerd zijn in het maken van explosieven.
Volgens andere Arabische nieuwsbronnen is de terreurgroep op 1 september jongstleden opgericht. Diverse leden van de groep zijn deze zomer nog getraind in de Afghaanse kampen van al-Qaida, het netwerk van Bin Laden. Bin Laden zelf zou de oprichting met een bedrag van 300.000 dollar hebben gesteund.
Jund Al-Islam heeft volgens de diverse nieuwsbronnen de heilige oorlog (jihad) verklaard aan de ongelovigen. Christenen, Joden en yezidi’s (syncretistische godsdienst) beschouwen zij als hun ergste vijanden, maar ook de gematigde moslims die het zelfbestuur van Noord-Irak in handen hebben, delen in hun haat. De aanslag van 23 september was gericht tegen leden van de Patriottische Unie van Koerdistan, de partij die in het oostelijk deel van Noord-Irak de lakens uitdeelt.
Tegenstellingen
Asielzoekers uit Noord-Irak melden dat de tegenstellingen daar tussen christenen en moslims sinds de terroristische aanslagen van 11 september op New York en Washington zijn verscherpt. De Nederlandse regering gaat er echter nog steeds van uit dat afgewezen asielzoekers terug kunnen, ook wanneer zij uit Centraal-Irak komen en christen zijn.
De Evangelische Omroep besteedde vorige week zaterdagavond in het televisieprogramma “Knevel op zaterdag” aandacht aan de verhoudingen in Noord-Irak na 11 september. Ook in dat programma was de conclusie dat de tegenstellingen zijn verscherpt. Die conclusie werd onderbouwd door een Nederlandse Afghanistan-kenner die zelf uit de regio afkomstig is.
Discriminatie
Dit voorjaar bleek dat de Nederlandse regering het oordeel dat Noord-Irak veilig genoeg is, niet baseert op persoonlijke waarneming van eigen diplomaten. Staatssecretaris Kalsbeek (Asielzaken) heeft toegegeven dat deze beleidsconclusie berust op uitvoerige bestudering van internationale rapporten. Volgens haar is daarbij ook de mensenrechtenrapportage van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over Noord-Irak in ogenschouw genomen.
Die rapportage was toen echter al aanzienlijk sceptischer over de veiligheid in Noord-Irak dan het Nederlandse ambtsbericht. Vooral christenen hebben volgens de Amerikaanse informatie te maken met discriminatie en intimidatie. Christelijke asielzoekers vrezen dat dit met de oprichting van Jund Al-Islam erger is geworden.
Betrokkenen melden verder dat Jund Al-Islam de laatste weken versterkt wordt met al-Qaida-terroristen die Afghanistan zijn ontvlucht.