„Meer doen tegen zelfmoorden”
Er zou in Nederland meer moeten worden gedaan om zelfmoord tegen te gaan. Er zijn campagnes om het aantal verkeersslachtoffers te verkleinen en tegen roken, maar als het om zelfdoding gaat, laten we het afweten.
Dat geluid viel donderdag te beluisteren op een congres in Veldhoven over het thema ”Suïcide, wie is verantwoordelijk?” Het symposium werd bezocht door tientallen psychiaters, psychologen, preventiemedewerkers en nabestaanden.
Jaarlijks plegen in ons land zo’n 1500 mensen zelfmoord; 80 procent van hen lijdt aan een psychiatrische stoornis. Dit aantal is al jarenlang stabiel. Er wordt in georganiseerd verband weinig gedaan om dit aantal terug te dringen. „Het belangrijkste probleem is dat diverse partijen en instellingen zich wel betrokken voelen bij de preventie van suïcide, maar dat niemand zich verantwoordelijk voelt de kar te trekken bij het invoeren van maatregelen die daarop zijn gericht”, aldus prof. dr. A. Kerkhof, klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en gespecialiseerd in depressie en sociaal gedrag.
Er zijn volgens Kerkhof tal van mogelijkheden die nooit in de praktijk zijn uitgevoerd, althans niet in Nederland. Als voorbeeld noemde hij bepaalde spoortrajecten in de buurt van psychiatrische ziekenhuizen waar veel zelfmoorden worden gepleegd. „Het gebeurt veel te weinig dat er hekken langs die gedeelten worden gezet.” Als voorbeeld noemde hij Groot-Brittannië, waar dat wel gebeurt. Ook in diverse andere Europese landen en in de VS bestaan preventieprogramma’s tegen suïcide.
Directeur A. van Geleuken van de Depressie Stichting, een van de initiatiefnemers van het symposium, zei te hopen dat de bijeenkomst „het startschot is voor de ontwikkeling van een nationaal actieplan om het aantal zelfdodingen drastisch te verminderen.”