Oud-premier Antillen laakt Balkenende
De Antilliaanse oud-premier Don Martina vindt dat premier Balkenende zich schuldig maakt aan „machtsmisbruik.”
Martina schrijft dit in een open brief die de Antilliaanse krant Amigoe zaterdag publiceerde. Nederland stelt Curaçao 1,5 miljard euro ter beschikking om de nationale schuld te saneren op voorwaarde dat de afspraken over onder meer rechtshandhaving worden nagekomen. Dat is volgens de oud-premier in strijd met het Nederlandse bestuursrecht.Balkenende is vandaag op Curaçao om akkoorden te ondertekenen in het kader van de staatkundige herstructurering van de Antillen. Martina kondigde aan vandaag mee te lopen in een demonstratie tegen het justitieel akkoord dat is overeengekomen tussen Nederland, de Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Volgens critici krijgt de Nederlandse minister van Justitie hierin te veel zeggenschap over de procureur-generaal op de Antillen.
Don Martina schrijft dat Nederland steeds schermt met de regel ”afspraak is afspraak” als het Nederlandse belangen en rechten betreft. „Maar als het om de belangen en rechten van de Curaçaose bevolking gaat, dan neemt Nederland het niet zo nauw met ”afspraken zijn afspraken” en de wettelijke regelgeving.” Volgens Don Martina ligt hierin de oorzaak van de steeds groter wordende onvrede op Curaçao over het staatkundig proces.
„Alles wat in de staatkundige Ronde Tafel Conferentie destijds is afgesproken en daarna in gang is gezet, is afgestemd met de volksvertegenwoordigingen in alle betrokken landen. En dat komt maandag aan de onderhandelingstafel terug”, zei de woordvoerder van premier Balkenende in een reactie.
Gisteravond was er ook al een demonstratie tegen het akkoord. Deelnemers droegen daarbij davidssterren. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) vindt dat de betogers op Curaçao daarmee veel te ver zijn gegaan. „Dat vond ik echt volstrekt ongepast”, zei ze voor de NOS-camera. De demonstranten uitten hun woede over het volgens hen Nederlandse neokolonialisme. „Ik heb niks tegen vrijheid van meningsuiting en ook niks tegen demonstreren. Ik vond wel dat het veel te ver ging door met Jodensterren op te lopen”, zei Bijleveld.
Nederland neemt 1,7 miljard euro van de Antilliaanse staatsschuld over in ruil voor meer toezicht op de financiën. Ook moeten de eilanden de afspraken over de bestrijding van corruptie en een betere rechtshandhaving nakomen.
Tijdens een rondetafelconferentie in Willemstad vandaag moeten definitieve afspraken worden gemaakt over de staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen. Het is de bedoeling dat Curaçao en Sint Maarten verder gaan als zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten van Nederland.
Premier Balkenende leidt de conferentie. Staatssecretaris Bijleveld schuift aan als onderhandelaar.
Behalve oud-premier Martina kritiseert ook de fractieleider van de oppositie op Bonaire, Jopi Abraham, premier Balkenende. In een zaterdag aan hem verstuurde brief schrijft hij dat deze weinig respect voor de oppositie op Bonaire toont. Zij zou te laat een uitnodiging hebben gekregen om een delegatielid aan te wijzen voor de conferentie van vandaag, waar afspraken worden gemaakt over nieuwe staatkundige verhoudingen binnen de Antillen.
De Fractie Aliansa Demokratiko Boneriano zal dan ook niet deelnemen aan de conferentie. Abraham stelt dat Nederland „met de slechte wijze” waarop de oppositie op zijn eiland wordt behandeld „voor de zoveelste keer in zijn koloniale geschiedenis een ernstige misslag in zijn omgangsvormen met zijn ex-koloniën” laat zien.
„Het zal een gemiste kans zijn voor Nederland als het u -anders dan tot nu toe met uw oud-kolonies Nieuw-Guinea, Indonesië en Suriname- wederom niet kan lukken met meer respect en erkenning van hun waarden om te gaan. Hierdoor zal Nederland de geschiedenis ingaan als een land dat volstrekt gefaald heeft in zijn dekolonisatieproces”, aldus Abraham.
De oppositie zal ook niet aanwezig zijn tijdens een door Nederland aangeboden concert op dinsdag 16 december op Bonaire, zo stelt Abraham. „Wij menen dat het beleid van ”geef hun brood en spelen” niet meer in dit millennium past”, aldus Abraham.
Balkenende arriveerde gisteren op Curaçao, op tijd voor het Koninkrijksconcert dat jaarlijks plaatsheeft ter herdenking van het Statuut dat op 15 december 1954 werd ondertekend in verband met de nieuwe verhouding tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.