Herrezen
De prijzenkast van minister Bos van Financiën raakt in rap tempo gevuld. Door opinieweekblad Elsevier werd hij vorige week verkozen tot Nederlander van het Jaar.
Een enquête van RTL Nieuws wees Bos aan als politicus van het jaar. Ook het jongerenpanel van de actualiteitenrubriek EénVandaag vond hem de beste in Den Haag.De parlementaire pers verkoos de minster van Financiën dit weekend eveneens tot Politicus van het Jaar. Hij dankt die titel aan de razendsnelle opmars die hij doormaakt. Afgelopen zomer zakte zijn partij, de PvdA, nog naar een historisch dieptepunt van veertien zetels. Sinds de kredietcrisis uitbrak en de PvdA-leider daadkrachtig optrad door banken te redden en miljarden in de economie te pompen, is zijn ster rijzende. Een van de journalisten noemde hem „een politicus die sneller uit de as is herrezen dan de AEX.”
’s Mensen roem is ijdelheid, weet Bos van huis uit. Hij blijft dan ook nuchter onder de triomfen die hem ten deel vallen. Hij is niet vergeten dat hij in 2006 nog gold als slechtste politicus van het jaar. Er volgen ook nog moeilijke tijden, weet hij. „Je moet het elke dag verdienen.”
Toen de PvdA op veertien zetels stond, werd hij alom verguisd. „Als je door dat dal heen bent gegaan, dan kun je het enorm relativeren als het weer beter gaat. Je weet hoe snel het weer voorbij kan zijn.”
Niet ijdel
Diezelfde minister Bos maakte vorige week tijdens een debat over de kredietcrisis een terugtrekkende beweging. Hij nuanceerde hier zijn eerdere uitspraken op televisie dat burgers de mondiale kredietcrisis niet alleen te danken hebben aan bizarre acties van bankiers, maar vooral ook aan zichzelf. „Een mentaliteit van „meer, meer, meer” werkte volgens Bos „verkeerd beleid door bankiers in de hand.” Maar, zo stelde de PvdA-bewindsman vorige week in de Kamer, met die uitlatingen had hij niet de intentie gehad om burgers iets te verwijten.
De woordvoerders van de christelijke fracties hadden hier tijdens het debat zichtbaar minder moeite mee. „De moraal van Het Systeem is zoek, zo horen we nu vaak. Maar Het Systeem wordt gevormd door mensen en de moraal ook. Wij, u, ik. We kunnen niet volstaan met alleen maar naar de ander te wijzen”, sprak CU-fractieleider Slob ferm.
Ook SGP-voorman Van der Vlies bezigde duidelijke taal. „ Ik denk dat we een groot gedeelte van het antwoord op de vraag hoe de crisis is ontstaan kunnen vinden in het verlangen van zeer velen naar meer, meer, en nog eens meer. Daardoor zijn er steeds hogere, onverantwoorde risico’s genomen.”
Maar Van der Vlies zag in de crisis ook een kans. „Om te leren dat rijkdom en bezit niet het enige is op deze wereld dat gelukkig maakt. Om Psalm 62 te citeren: „Wordt niet ijdel, als het vermogen overvloedig aanwast, en zet er het hart niet op.””
Extreem rechts
„Woedend” was hij weer eens. De Anne Frankstichting had, in een door haar samen met de Leidse universiteit uitgevoerd onderzoek, zijn beweging bestempeld als ”extreem rechts”. Complete onzin natuurlijk, brieste Wilders witheet. Hoe durfden ze! De PVV, zo’n keurige partij nota bene, wegzetten in de hoek van extreem rechts. Een belediging van hemzelf, van zijn partij en van zijn kiezers.
Nu is de wetenschappelijke kwaliteit van het genoemde onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van de Monitor Racisme & Extremisme, inderdaad matig. De onderzoekers zouden eerst eens een helderder definitie van ”extreem rechts” moeten opstellen, voor zij met stevige conclusies naar buiten komen.
Dat een scherpe, verantwoorde definitie tenslotte toch tot de slotsom leidt dat Wilders extreem rechts genoemd kan worden, is dan vervolgens niet uitgesloten. Het gegeven dat de conservatief Bart Jan Spruyt zich destijds van de PVV afkeerde, mede omdat die zich ontwikkelde in een extreme, eenzijdige anti-islamrichting, is daarvoor al een eerste aanwijzing.
In een recent interview in De GezinsGids vertelt Spruyt hierover nog een interessante anekdote. De toenmalige PVV-ideoloog wilde, om het anti-islambeeld van de patij te corrigeren, een moslim op de lijst zetten. Wilders wilde er niet van weten „omdat hij met zo iemand in de fractie geen grapjes over moslims meer kon maken.” Dat was voor Spruyt de druppel die de emmer deed overlopen. „Resoluut brak ik de samenwerking af.”
Snel weg
PvdA-Kamerlid Waalkens gaf PvdD-Kamerlid Thieme vorige week tijdens de begrotingsbehandeling van Landbouw onder uit de zak omdat ze geen behoefte heeft om meerderheden te zoeken voor haar standpunten en eigenlijk het liefst alleen maar klaagt. Door de diarree aan schriftelijke vragen aan de regering „isoleert” de Partij voor de Dieren zich van de rest van de Kamer, zo stelde Waalkens vast.
Het verwijt van de PvdA’er is ook helemaal van toepassing op Trots op NL-leider Verdonk. Zij is evenmin geïnteresseerd in het zoeken naar meerderheden voor haar standpunt, maar wil het liefst alleen maar ”bashen”, zoals dat tegenwoordig in het Haagse heet. Bashen staat -netjes gezegd- voor het kleineren van de politieke tegenstander.
Vorige week liet Verdonk zich wel erg kennen. Het oud-VVD-Kamerlid, dat veel debatten laat lopen, deed ditmaal mee aan het begrotingsdebat van onderwijs. Ze presenteerde daar haar onderwijsvisie. Echt vernieuwend was die niet. Toen de politica op verzoek van GroenLinks-Kamerlid Dibi haar plan kort samenvatte, zei ze: „Aandacht voor rekenen, taal, handhaving van regels en waarden en normen.” Terecht concludeerde de GroenLinkser dat Verdonk niets nieuws te berde bracht.
Maar het meest opmerkelijke was dat de Trots op NL-leider na haar maidenspeech -zoals VVD-Kamerlid Dezentjé Hamming cynisch opmerkte- zo snel als ze kon de vergaderzaal verliet. Niet geïnteresseerd in de mening van anderen, geen behoefte om meerderheden te zoeken en het liefst alleen maar klagen. Net als Thieme.
Agenda
De Tweede Kamer rondt dinsdag de behandeling van de landbouwbegroting 2009 af. Voor woensdag staat onder meer een debat over de najaarsnota aangekondigd en voor donderdag een discussie over de resultaten van de Europese top eind vorige week in Brussel.