Buitenland

„Regering in Somalië op instorten”

De Somalische overgangsregering die bijna twee jaar in de hoofdstad Mogadishu zetelt, staat op instorten.

Buitenlandredactie
12 December 2008 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:54
DEN HAAG - De premier van de overgangsregering van Somalie, Nur Hassan Hussein (R), had in juli een gesprek met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, over de politieke en humanitaire situatie in Somalie. Foto ANP
DEN HAAG - De premier van de overgangsregering van Somalie, Nur Hassan Hussein (R), had in juli een gesprek met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, over de politieke en humanitaire situatie in Somalie. Foto ANP

Meer dan 80 procent van de soldaten en politiemensen die de Federale Overgangsregering (TFG) trouw waren -zo’n 15.000 leden- zijn in de afgelopen tijd gedeserteerd. Ze nemen voertuigen en wapens mee.Dit heeft het hoofd van de MGS, de VN-missie die de situatie in Somalië in kaart brengt, tegen de VN-Veiligheidsraad in New York gezegd. „De Somalische regering valt gestaag uiteen” sinds het laatste MGS-rapport uit mei, aldus de Zuid-Afrikaan Dumisani Kumalo van de MGS (Monitoring Group on Somalia).

De BBC zei vrijdag dat Kumalo de raad vertelde dat de tegenstanders van de TFG wapens van de deserteurs kopen. De tegenstanders zijn vooral bendes die zich op een orthodox-islamitische levensovertuiging beroepen.

Met Amerikaanse steun verjoegen Ethiopische troepen deze islamitische milities eind 2006 uit Mogadishu. Ze installeerden er de in 2004 in Kenia samengestelde TFG.

Kumalo meldde verder dat het grootste deel van de Somalische begroting voor veiligheid -goed voor 70 procent van de totale begroting- is verdwenen als gevolg van corruptie.

Tal van landen hadden op deze overgangsregering van president Abdullahi Yusuf hun hoop gevestigd om de invloed van islamitische radicalen in Somalië terug te dringen en er eindelijk een goed functionerend regeringsapparaat van de grond te krijgen. Deze opzet lijkt volledig mislukt.

Ethiopië heeft aangekondigd voor het einde van dit jaar zijn troepen uit Somalië terug te trekken. Dat maakt de TFG uiterst kwetsbaar. De circa 3000 vredessoldaten van de Afrikaanse Unie (AU) zouden zich er zonder de Ethiopiërs niet staande kunnen houden.

De chef van de AU, Jean Ping, heeft vrijdag benadrukt dat de AU niet mag weglopen. Hij erkent dat de landen die militairen voor de vredesmacht stuurden, Uganda en Burundi, dat wel overwegen te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer