Binnenland

Barneveldse Markthal verdeelt coalitie

De coalitiepartijen in Barneveld zijn opnieuw verdeeld geraakt over de Markthal. De ChristenUnie wil de sloop ervan uitstellen, de andere partijen zijn verontwaardigd over dat voorstel. „Dit is een coalitiepartij onwaardig.”

Jordi Kooiman
12 December 2008 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:54
Drukte in én drukte over de Markthal in Barneveld. Foto RD
Drukte in én drukte over de Markthal in Barneveld. Foto RD

Volgens de planning moet de Barneveldse Markthal eind volgend jaar tegen de vlakte gaan. Daartoe werd na jaren van ge steggel in 2005 besloten. Op het terrein in het centrum worden appartementen en twee supermarkten gebouwd.Vanwege de huidige economische situatie wil coalitiepartij ChristenUnie de sloop echter uitstellen. „De crisis is niet met twee of drie maanden over. Dat kan wel twee of drie jaar aanhouden”, zegt fractievoorzitter Kuiper als toelichting op de schriftelijke vragen die ze donderdag naar het college van B en W stuurde. „Landelijk zie je duidelijk een afremming van bouwplannen. Wij verwachten daarom dat er op de korte termijn niet genoeg appartementen worden verkocht.”

Om te starten met de bouw moet projectontwikkelaar Multi Vastgoed zo’n 60 à 70 procent van de appartementen hebben verkocht. De ChristenUnie wil voorkomen dat het Markthal terrein na de sloop braak blijft liggen wanneer Multi Vastgoed die drempel niet tijdig haalt. „We willen niet dat er in het centrum een winderig, desolaat gebied ontstaat”, zegt Kuiper. „Het is beter om te wachten tot de economische ontwikkelingen beter zijn, en dan pas te gaan slopen.”

Bovendien wordt de Markthal nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld voor de dierenmarkt en voor beurzen. Als er toch nog niet gebouwd kan worden, is het beter de hal te laten staan, zodat die activiteiten nog een tijdje door kunnen gaan, vindt Kuiper.

Met het voorstel raakt de ChristenUnie oud zeer. Er gingen jaren van discussie en protest overheen -met name in de verkiezingstijd- voordat de gemeenteraad in 2005 besloot het gebouw te slopen. Dat het nu weer op de agenda is beland, stemt de andere coalitiepartijen allesbehalve vrolijk.

„Er zijn in coalitieverband keiharde afspraken gemaakt”, zegt fractievoorzitter Guldie van de VVD. „Bovendien is het college er dagelijks mee bezig. Als er problemen waren geweest, had het dat wel gemeld. De ChristenUnie loopt ver voor de troepen uit.”

Ook bij het CDA is het voorstel in het verkeerde keelgat geschoten. „Dit is een coalitiepartij onwaardig”, meent fractievoorzitter Schermers. „Ik had niet verwacht dat de ChristenUnie op deze populistische manier te werk zou gaan. Dit is een politiek gevoelig onderwerp; waarom hebben ze niet eerst geïnformeerd bij de wethouder hoe de zaken ervoor staan? Dat ze het zo spelen, laat zien dat ze het vooral voor de bühne doen, voor de krant.”

De vierde coalitiepartij, de SGP, schaart zich achter de VVD en het CDA. Fractievoorzitter G. Schotanus: „We zijn verbaasd dat deze vragen gesteld worden. Het onderwerp wordt tot drie keer toe genoemd in het coalitieakkoord. Dat de ChristenUnie zo handelt, getuigt van bestuurlijke onvolwassenheid. Ze zijn op een niet correcte wijze politiek aan het voeren. Zo voed je een sentiment dat geen recht doet aan de werkelijkheid.”

Voor projectontwikkelaar Multi Vastgoed is uitstel nog wel het minst bespreekbaar. Als er eind volgend jaar niet wordt gesloopt, komt het bedrijf in conflict met de supermarkten die zich er willen vestigen. „En dat kan echt niet”, aldus Multi Vastgoed in een reactie.

Kuiper benadrukt echter dat de ChristenUnie de afspraken niet negeert. „Het gaat ons puur om uitstel. De Markthal zal heus een keer worden gesloopt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer