„Agenda voor gedetineerden voorziet in grote behoefte”
Als vertegenwoordiger van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie kreeg Margo Brandsma vrijdag in de koepelgevangenis te Breda de eerste gedetineerdenagenda van dit jaar uitgereikt. Ds. Eerbeek: „De agenda maakt iets los bij gevangen.”
De 65 vrouwelijke gedetineerden in het stiltecentrum van de gevangenis kijken toe als Anneke van der Krans van uitgeverij Ark Mission de eerste agenda overhandigt aan Brandsma. De laatste legt de agenda op haar beurt in handen van een gedetineerde, een symbolische overhandiging aan alle gevangenen. Tijdens haar toespraak vertelt Brandsma over de totstandkoming van de ”bajesagenda” en de betekenis voor gedetineerden.In de agenda staan christelijke teksten, zoals delen uit de Psalmen en een Bijbelrooster. Hij bevat uitleg over het christelijk geloof, symbolen en feestdagen en het Onze Vader in verschillende talen. Daarnaast zijn er gedichten en tekeningen in opgenomen die gevangenen zelf hebben gemaakt.
Beperkten de eerste uitgaven van de agenda zich tot enkele duizenden, de drieëntwintigste editie heeft een oplage van 34.000 stuks. Gedetineerden kunnen de agenda gratis krijgen.
„In gevangenissen en in Exodushuizen, waar gevangenen begeleid worden, is een grote behoefte aan de agenda’s”, aldus ds. J. D. W. Eerbeek, hoofdjustitiepredikant van justitiepastoraat. „De agenda maakt iets los onder gevangen. Je kon merken dat mensen in de zaal waren geroerd door de gedichten die uit de agenda voorgelezen werden.”
Een gedicht in de agenda, geschreven door ene Ramon, sluit als volgt af: „God; zou het dan zo zijn dat ik het leven als een gok moet wagen? Nee, ik blijf mijn geloof in U behouden. In alle dagen.”
Een belangrijk effect van de uitgave ziet Eerbeek op een breder, maatschappelijk niveau. „De agenda wordt gesponsord door christenen. Zij voelen zichdaardoor sterker betrokken op de gevangene. Dat is echt Evangelisch.”
De bijeenkomst gaf ook het startsein voor het zestigjarig jubileum van het rooms-katholiek en protestants justitiepastoraat. Hoofdaalmoezenier F. van Iersel luidde het in. Volgend jaar zal op verschillende wijze aandacht worden besteed aan de herdenking.
Er komt een bijzonder handboek voor justitiepastoraat uit en de instantie begint de vorming van een oecumenisch wetenschappelijk instituut voor justitiepastoraat. Ook worden er activiteiten voor gevangen georganiseerd om hun eigenwaardigheid te zoeken en te herstellen.