Europese banken voorzien lagere groei
De analisten van de banken in Europa voorspellen een economische groei van 1,7 procent volgend jaar gemiddeld in de twaalf eurolanden. Een halfjaar geleden voorspelden ze nog een groeicijfer van 2,7 procent voor 2003.
De zwakke wereldeconomie en de desastreuze zomer op de effectenbeurzen, die gevolgen had voor consumentenbestedingen en voor kapitaalkosten voor bedrijven, en de angst voor oorlog zijn de oorzaken van de versombering. Dat bleek donderdag bij een toelichting op de studie van de Europese Federatie van Banken (FBE), de branchevereniging van de commerciële banken.
De voorspelling van 1,7 procent is een gemiddelde van wat de analisten van verschillende banken denken. De meest pessimistische econoom voorziet een groei van 1,2 procent, terwijl het hoogste percentage dat genoemd werd 2,1 procent is.
De FBE roept de Europese Centrale Bank ertoe op volgende week de rente te verlagen met ten minste een kwart procentpunt. De verwachting van de analisten voor volgend jaar is daarop gebaseerd.
De banken stellen dat een groei van 1,7 procent weliswaar niet hoog is, maar vergeleken met de Verenigde Staten lang niet slecht lijkt. „In de VS wordt de groei gestimuleerd door fiscale politiek. Vorig jaar had Amerika een overschot op de begroting van 150 miljard dollar, dit jaar een tekort van 250 miljard dollar. Dat is een verschil van 400 miljard ofwel 4 procent van het bbp. Als je deze stimulans eruit haalt en alleen let op de marktgedreven groei, heeft Europa het beter gedaan dan de VS”, licht M. Hüfner, voorzitter van de analistenafdeling van de FBE, toe.
Analisten zijn verdeeld over wat de gevolgen zijn van een oorlog in Irak. „Het haalt wel meteen de onzekerheid uit de markt”, zegt Hüfner. Onduidelijk is of de olie duurder wordt of juist goedkoper. Gemiddeld over het hele jaar gaat de FBE uit van een lagere olieprijs.
Mede daardoor komt de inflatie uit op 1,7 procent, waar het nu nog meer dan 2 procent is. Gevaar voor deflatie is er echter niet.