Buitenland

Justitie België klaagt zes terreurverdachten aan

Zes van de veertien verdachten die donderdag in België werden aangehouden, zijn vrijdag aangeklaagd wegens lidmaatschap van een terroristische groep. Een rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de acht andere verdachten vast te houden, zei Lieve Pellens van het federaal parket.

AP
12 December 2008 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:54

De zes die zijn aangeklaagd, behoren volgens het openbaar ministerie tot de harde kern van een terroristische groep. De aanhoudingen hadden plaats voor de opening van een top van de 27 lidstaten van de Europese Unie in Brussel. Een van de arrestanten zou zich hebben voorbereid op een zelfmoordaanslag. Onder de arrestanten is ook een vrouw die de jihad predikt op internet.Alle arrestanten hebben de Belgische nationaliteit, ook de in Marokko geboren Malika el-Aroud, die in het Frans op internet schrijft onder de naam Oum Obeyda. Zij is de enige vrouw onder de arrestanten. De meeste anderen zijn in de twintig of begin dertig en slechts een van hen was van eerdere onderzoeken naar terrorisme bekend, zei Pellens.

El-Aroud werd eind 2007 ook al opgepakt, maar toen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Zij kwam op zeer jonge leeftijd naar België. Haar eerste echtgenoot was een van de daders van de zelfmoordaanslag op de Afghaanse antitalibankrijgsheer Ahmed Shah Massoud, luttele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington.

De arrestaties werden donderdagochtend op zestien plaatsen in Brussel en één in Luik verricht. Bij de huiszoekingen door bijna 250 politieagenten werden computers, dataopslagapparatuur en een pistool in beslag genomen.

Pellens zei dat het nog onduidelijk is of er een terroristische aanslag ophanden was. De politie meende dat zij moest ingrijpen, omdat zij het te riskant vond om de verdachten los te laten lopen terwijl er een EU-top gaande was. Pellens noemde het echter onwaarschijnlijk dat de verdachten een dergelijke zwaarbeveiligde bijeenkomst als doelwit zouden kiezen. Mogelijk werd er een aanslag beraamd in Irak, Pakistan of ergens in Europa.

Federaal aanklager Johan Delmulle zei dat een van de verdachten onlangs „zijn familie vaarwel had gezegd omdat hij met een zuiver geweten naar het paradijs zou gaan.”

Het onderzoek naar de verdachten liep al langere tijd. De autoriteiten wachtten met ingrijpen om de hele cel te pakken te krijgen in plaats van slechts een onderdeel.

Het onderzoek richtte zich op personen die banden hebben met Nizar Trabelsi. Deze Tunesiër werd in 2003 tot tien jaar gevangenis veroordeeld wegens het beramen van een aanslag met een autobom op Amerikaanse militairen in België. De veiligheidsdiensten in verschillende Europese landen vermoeden dat Trabelsi, die bij al-Qaida in Afghanistan heeft geoefend, banden heeft met extremisten in Groot-Brittannië, Frankrijk en andere Europese landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer