Politie Antwerpen rekent moslimvoorman in
De leider van de omstreden Belgische moslimgroep Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, is donderdagavond aangehouden. Justitie in Antwerpen heeft laten weten dat er vrijdag meer informatie over zijn aanhouding en voorgeleiding zou worden verstrekt.
Agenten hebben ook huiszoeking in de woning van Abou Jahjah gedaan. Het is niet duidelijk wat de aanklacht precies is, aldus de Belgische zender VTR. In de afgelopen dagen zijn er al 160 jonge relschoppers opgepakt.
Na twee dagen van straatrellen in Antwerpen richtte alle aandacht in België zich al eerder donderdag op de AEL. Veel politici verdenken de groep ervan de motor te zijn achter de ongeregeldheden van de afgelopen dagen in Antwerpen. De AEL vindt dat een belediging en dreigt met een proces wegens smaad.
AEL-leider Abou Jahjah werd nabij zijn huis in de Antwerpse deelgemeente Deurne klemgereden door de politie. Hij zat op dat moment in de auto bij een verslaggever van de Nederlandse omroep IKON. Die had aangeboden Abou Jahjah naar huis te rijden toen die van zijn advocaat te horen had gekregen dat de politie een huiszoeking zou doen. De journalist is na verhoor vrijgelaten. Maar zijn apparatuur is in beslag genomen, zo zei hij in het NOS-radioprogramma ”Met het oog op morgen”.
In een eerste reactie op de arrestatie zei Ahmed Azzuz van de AEL dat de achterban wordt opgeroepen niet de straat op te gaan. „Wij brengen onze mensen op de hoogte, maar wij vragen hen om niet op straat te komen. Wij gaan hun spelletje niet meespelen. Wij laten ons niet intimideren en niet provoceren”, aldus Azzuz.
De politiek richt de pijlen nu ook op de AEL en op voorman Abou Jahjah. Premier Verhofstadt zei in het parlement, na vragen van de christen-democraten (CD&V), de liberalen (VLD) en het Vlaams Blok, dat de AEL de politie uit sommige wijken probeert te verjagen om de criminelen vrij spel te geven. Hij zei een verbod te overwegen als de Antwerpse justitie voldoende bewijzen kan verzamelen dat de beweging de wet overtreedt. „Ik heb er geen twijfel over dat actie op komst is”, zei Verhofstadt.
Abou Jahjah vluchtte uit Libanon om een veilig onderkomen te zoeken in België. De 31-jarige is het gezicht van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Minister Verwilghen (Justitie) gelastte vorige maand een onderzoek naar eventuele terroristische activiteiten van deze politicoloog, die aanvankelijk werkte voor de socialistische vakbond ABVV en later voor de Federatie van Marokkaanse Verenigingen.
Met 1000 leden in België, en nog twee kleine afdelingen in Brussel en Brugge, had de Liga ook plannen om in Nederland actief te worden. In februari zou er ergens een oprichtingsvergadering plaatsvinden. Via de website van de AEL hadden zich al vijftig mensen gemeld, voornamelijk Nederlanders van Arabische afkomst, „maar dat aantal neemt dagelijks toe”, zei bijna twee weken geleden AEL-secretaris-generaal Khalid Arkob. Volgens Arkob kan de AEL bogen op veel meer aanhang dan de 1000 leden, gezien de opkomst bij AEL-betogingen.