Eerste verkiezingen op het eigenzinnige eiland Sark
De bevolking van Sark, een eigenzinnig feodaal eilandje in het Kanaal voor de Franse kust, heeft woensdag haar stem uitgebracht tijdens de eerste democratische parlementsverkiezingen in de geschiedenis van het eiland.
De ”Chief Pleas”, zeg maar het parlement, bestaat sinds 1579 en telt 52 zetels. Veertig daarvan werden door erfrecht bepaald -vanwege het eigendomsrecht op de veertig landsdelen van Sark- en slechts 12 zetels zijn sinds 1922 door verkiezingen toegewezen.Sark en de andere Kanaaleilanden behoren sinds de tijd van Willem de Veroveraar tot de Britse kroon. De feodale structuur van het eiland bestaat al meer dan 400 jaar. Koningin Elizabeth I stelde een eilander aan als leenheer, als dank voor het herkoloniseren van het eiland nadat de pest daar had toegeslagen.
Het eiland is autonoom, maar Groot-Brittannië zorgt voor de verdediging en buitenlandse betrekkingen. Koningin Elizabeth II is het staatshoofd, maar het dagelijks bestuur valt onder de ’seigneur’. Die betaalt de koningin daarvoor jaarlijks een twintigste van de tegemoetkoming voor ridders, tegenwoordig ongeveer 1,82 euro. Hij heeft het alleenrecht op het bezit van duiven en is de enige op het eiland die honden -om precies te zijn: ongesteriliseerde teven- mag houden. De houders van de veertig erfrechtzetels zijn verplicht musketten te bezitten om het eiland te verdedigen.
Politieke veranderingen op het eiland kwamen in een stroomversnelling met de komst van de rijke Barclaybroers - sir David en sir Frederick. Zij lieten in 1993 op het eilandje Brecqhou, 80 meter ten westen van Sark, een kasteel bouwen. Zij kregen het voor elkaar de wet van het eerstgeboorterecht te veranderen, zodat een landdeel voortaan ook aan een vrouwelijke erfgenaam of een jonger kind doorgegeven kon worden. Momenteel hebben zij zes van de veertig landsdelen in handen.
Na een referendum in 2006 is besloten dat de zetels in de Chief Pleas voortaan door verkiezingen verdeeld zouden worden. Het aanvankelijke aantal van 52 is teruggebracht tot 28.
Gisteren kozen de 474 kiesgerechtigde inwoners van Sark uit 56 kandidaten de 28 nieuwe leden van de Chief Pleas. De Barclays deden zelf niet mee, noch als kandidaat noch als kiezer, maar wakkerden de verkiezingsstrijd aan door in de plaatselijke krant een kandidaat uit te maken voor een „feodale taliban” en andere kandidaten af te doen als „een gevaar voor de toekomst van Sark.”
De haatgevoelens zijn wederzijds. „Het grootste probleem is het conflict tussen Sark en de gebroeders Barclay”, liet een kandidate weten. „Als je niet doet wat zij willen, krijg je dat net zo hard terug.”
De nieuwe Chief Pleas komt in januari voor het eerst bijeen. De leden zullen dan strootjes trekken om te bepalen wie over twee jaar herkozen moeten worden en wie de volledige termijn van vier jaar uit mogen zitten.