IRS vergroot werkterrein in Nederland
Stichting In de Rechte Straat (IRS), die tot nu toe vooral in het buitenland evangelisatiewerk verrichtte onder rooms-katholieken, breidt haar werkterrein in Nederland uit. Voor een proefproject van een halfjaar in ’s-Hertogenbosch bundelen evangelist P. Pols, Stichting Evangelisatie Sjofar en plaatselijke kerken de krachten.
Zaterdag krijgen in de Brabantse hoofdstad 20.000 huishoudens een folder in de brievenbus. De grootschalige folderactie maakt deel uit van het evangelisatieproject dat officieel op 1 september van start ging. „Het was toch wat vreemd”, zegt officemanager van IRS A. W. van Bragt, „dat een Nederlandse stichting in verschillende landen werkzaam is, maar nauwelijks in eigen land.”Met het project wil IRS rooms-katholieken bereiken „die Jezus niet kennen als hun persoonlijke Zaligmaker.” Van Bragt erkent dat velen alleen nog in naam rooms-katholiek zijn. Toch is het onderscheid met inwoners van bijvoorbeeld Amsterdam er volgens hem wel degelijk. „Mensen met rooms-katholieke wortels kennen min of meer de Bijbel en geloven in het bestaan van God.” Het evangelisatiewerk knoopt hierbij aan.
Evangelist Pols, in Noord-Brabant werkzaam voor stichting Het Levende Woord, is voor één dag per week door IRS aangetrokken. Hij werkt voor dit project samen met de hervormde Bethelgemeente en de christelijke gereformeerde kerk in Den Bosch, alsook met de Stichting Evangelisatie Sjofar. Sjofar evangeliseert één keer per maand op de Markt in de Brabantse hoofdstad.
Doordat de verschillende partijen de handen ineenslaan, kunnen zij activiteiten ontplooien die anders niet mogelijk waren geweest, zegt Van Bragt. De kerkelijke gemeenten in Den Bosch zijn maar klein. Hun aandeel in het proefproject bestaat onder meer uit het leveren van mankracht voor de evangelisatieacties en het verlenen van nazorg. De Bethelgemeente stelt haar gebouw beschikbaar voor Bijbelstudieavonden.
Bijbelgetrouw
Behalve met straat- en deur-aan-deurevangelisatie begon Pols met Bijbelstudieavonden. Een handvol mensen -bereikt door evangelisatie- woonde deze bijeenkomsten bij. De stichting hoopt dat zij zich uiteindelijk zullen aansluiten bij een kerk „waar een Bijbelgetrouwe verkondiging klinkt.”
De rooms-katholieke parochie kreeg als eerste bezoek van de evangelist. Hij ontvouwde de plannen en vroeg het bestuur of hij een ruimte mocht gebruiken waarin belangstellenden zich samen konden buigen over de Bijbel.
Was de parochie hiervan gediend? Van Bragt: „Met het streven om met de rooms-katholieke medemens de Bijbel beter en dieper te verstaan, zoeken we niet de confrontatie. Er was belangstelling. De parochie was niet tegen het plan als zodanig. Het kon niet doorgaan vanwege praktische bezwaren.”
Volgend voorjaar evalueert IRS het proefproject. Afhankelijk van de bevindingen besluit de stichting of er een vervolg komt. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk gemeenten bij de evangelisatie in Den Bosch te betrekken.
Vooralsnog is Van Bragt blij met de resultaten. „Ze scheppen verwachtingen voor de toekomst.” Hij sluit niet uit dat er meer evangelisatieprojecten op touw worden gezet. „Het concept is eenvoudig te kopiëren in andere plaatsen in Brabant en Limburg.”
Voor de folderactie, zaterdag in Den Bosch, is de Bennekomse stichting nog op zoek naar vrijwilligers. Zo’n veertig mensen, afkomstig uit onder andere het westen en midden van het land, meldden zich al aan.