Nederland tegen Ierse Eurocommissaris
Nederland is vooralsnog niet van plan tegemoet te komen aan de wens van Ierland om ook na 2014 een eigen Eurocommissaris te houden.
Dat maakte staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken woensdag duidelijk tijdens een Kamerdebat.Hij noemde het „onverstandig” om nu al vooruit te lopen op de wensen van Ierland. Dat land wees het Verdrag van Lissabon per referendum af, waardoor het voorlopig niet kan worden aangenomen en dus ook niet in werking kan treden.
Timmermans zei ook dat Nederland de „morele en politieke plicht” heeft om zo veel mogelijk aan de Ierse bezwaren tegen het nieuwe EU-verdrag tegemoet te komen. „Maar wat we aan Ierland toezeggen, moet passen binnen het verdrag. Dat gaan we niet opnieuw ratificeren.”
CDA-Kamerlid Ormel meent dat het verdrag niet hoeft te worden aangepast om Ierland zijn eigen Eurocommissaris te laten behouden. Hij hoopt dat Ierland dan alsnog instemt met het verdrag. De PvdA is tegen een vaste Eurocommissaris voor Ierland. Ook Timmermans ziet er niets in. „Dat gaan we dus niet doen”, zei hij tegen Ormel. De bewindsman wees de CDA’er erop dat de Commissie juist wordt verkleind om haar slagvaardiger te maken.
De Europese regeringsleiders moeten op de EU-top van vandaag en morgen in Brussel overeenstemming bereiken over het EU-klimaatplan dat op tafel ligt, zei Timmermans verder. De EU wil de CO(in2(-uitstoot in 2020 met 20 procent terugdringen. Dat plan moet worden goedgekeurd, omdat de EU anders niet op tijd klaar is voor de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen volgend jaar.
Nederland zal streng toezien op de naleving van regels bij de aanpak van de kredietcrisis, aldus de staatssecretaris. Hij vindt dat de EU-lidstaten de staatssteun- en mededingingsregelingen moeten naleven. Uitzonderlijke maatregelen kunnen nodig zijn, erkende hij, maar „alle landen moeten zo snel mogelijk weer voldoen aan de strakke regels van het Stabiliteitspact.”