Traumazorg in Nederland
Als vanaf 2010 alle vier de traumahelikopters waarover Nederland de beschikking heeft ook in de nachtelijke uren inzetbaar zijn, betekent dat een forse uitbreiding van de traumazorg in Nederland.
TRAUMACENTRA: Nederland kent tien traumacentra: in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Maastricht, Groningen, Zwolle en Enschede.TRAUMAHELIKOPTER: Nederland heeft vier traumahelikopters, met standplaatsen in Amsterdam (Lifeliner 1), Rotterdam (Lifeliner 2), Volkel (Lifeliner 3) en Groningen (Lifeliner 4).
BEMANNING: Het Mobiel Medisch Team (MMT) bestaat uit een gespecialiseerde arts (chirurg of anesthesioloog), een gespecialiseerde verpleegkundige (SEH of ambulancezorg) en een piloot. Als zich slechte weersomstandigheden voordoen kan het MMT uitrukken per bus.
INZETCRITERIA: De traumahelikopter wordt ingezet bij incidenten als trein- of vliegongevallen en bij overige ongevallen waarbij slachtoffers ernstig gewond zijn geraakt of bij (bijna-)verdrinkingsgevallen. De meldkamers werken aan een lijst van eenduidige inzetcriteria, omdat die in de praktijk niet altijd op dezelfde wijze worden gehanteerd.
INZETBAARHEID: De helikopter Lifeliner 3 is vanaf vliegbasis Volkel 24 uur per dag inzetbaar. De overige drie helikopters vliegen in principe nu nog alleen van 7.00 uur tot 19.00 uur. Buiten deze tijden gebruikt het MMT het wegvoertuig.
ALARMERING: De vier regionale meldkamers Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Zuid en Groningen zijn verantwoordelijk voor de inzet van de traumahelikopter die in hun gebied staat. De recentste nachtelijke alarmering van de Lifeliner 3 was voor een ernstig ongeval in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 december, om 1.26 uur op de Oostvaardersdijk in Lelystad.